Zöldmánia

Fenntarthatóbban működnek a vállalatok?

Az Európai Tanács és az Európai Parlament ideiglenes politikai megállapodásra jutott a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelvről (CSRD).

Az új szabályok a nem pénzügyi információk közzétételéről szóló, 2014. évi irányelvet módosítják: részletesebb beszámolási követelményeket támasztanak, és rögzítik, hogy a nagyvállalatoknak az üzleti jelentés részeként tájékoztatást kell közzétenniük olyan fenntarthatósági kérdésekről, mint a környezeti, társadalmi és emberi jogok, valamint az irányítási tényezők. A beszámolót független, akkreditált könyvvizsgálónak vagy tanúsítónak kell hitelesítenie.

A nem pénzügyi információkra vonatkozó uniós szabályok a nagyvállalatokra és a szabályozott piacon jegyzett társaságokra vonatkoznak. Ezek a társaságok ugyanakkor a leányvállalataik szintjére vonatkozó információk értékeléséért is felelősséggel tartoznak. A nem európai vállalatok esetéen a fenntarthatósági jelentés benyújtásának kötelezettsége az EU-ban több mint 150 millió euró nettó árbevételt generáló társaságokra, illetve az EU-ban legalább egy leányvállalatot vagy fióktelepet fenntartó társaságokra vonatkozik.

A fenntarthatósággal kapcsolatos új beszámolási szabályok három szakaszban lépnek hatályba: 2024. január 1-jén a nem pénzügyi információk közzétételéről szóló irányelv hatálya alatt álló vállalkozások esetén, 2025. január 1-jén a többi nagyvállalat esetében, 2026. január 1-jén a tőzsdén jegyzett kkv-k, valamint a kis méretű és nem összetett hitelintézetek, valamint a zárt biztosítók esetében.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK