Zöldmánia

Ezeket a trendeket követik a nagyvállalatok

A vásárlók, a szabályozók és a befektetők nyomás alatt tartják a cégeket annak érdekében, hogy mihamarabb térjenek át kevésbé környezetszennyező és fenntartható működésre.

A fenntarthatóság szó sok mindent lefed. Érinti a klímaváltozást, a zéró károsanyag-kibocsátást, a hulladék- és melléktermék-gazdálkodást.

Íme öt trend, amelyet a fenntarthatóságot komolyan vevő cégek 2022-ben követnek.

Új környezetvédelmi témák jelennek meg a klímaváltozás mellett
A klímavédelem mellett további fenntarthatósághoz és környezetvédelemhez kapcsolódó téma kezdi foglalkoztatni a közvéleményt, a cégeket, a vállalkozásokat. Így például a biológiai sokféleség megőrzése, a fenntartható vízgazdálkodás, a körkörös gazdasági modellre való átállás és az abban rejlő lehetőségek is fókuszba kerülnek.

Növekvő adatgyűjtési és közzétételi kötelezettség
A cégek egyre több mérést, adatgyűjtést végeznek és egyre többször teszik közzé különféle környezetterhelési mutatóikat: így például a szén-dioxid-kibocsátási adataikat, a karbonlábnyomukat, az energiafelhasználásukra, hulladékkezelési gyakorlatukra vonatkozó információkat. Egyre inkább az EU vonatkozó irányelvei szerint lesznek kötelesek eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségeiknek.

Az elektromos infrastruktúra fejlesztése
A megújuló energiaforrások számának növekedésével megnőtt annak a jelentősége is, hogy a megtermelt energiát fenntartható módon tárolni lehessen. A kormányoknak és a vállalatoknak komoly felelősségük van abban, hogy az energiatároláshoz szükséges technológiákat és infrastruktúrát fejlesszék. Kiemelt jelentőségű az alternatív meghajtású járművek használatának elterjesztése is.

Megújuló energiaforrások beszerzése
A szén-dioxid-kibocsátás ellentételezése mellett a vállalkozások kiemelt figyelmet szentelnek az energiabeszerzéseiknek. A vezető technológiai cégek egyre nagyobb mértékben fektetnek be a megújulóenergia-technológiákba. A fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cégekre pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy térjenek át fenntarthatóbb formára és változtassanak az üzleti modelljükön.

A fogyasztók elvárásai
A fogyasztási cikkek iparága már most is gyorsan változik. A változások üteme nem lassul, csakhogy egyre több fogyasztóban tudatosulnak a termékek, szolgáltatások környezeti hatásai. Kiemelt szempont lett a produktumok újrahasznosíthatósága is. Egyre több gyártó igyekszik megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK