Zöldmánia

Így spórolhatunk a fűtésen

A hajmeresztő fűtésszámla elkerülése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. Nézzünk néhány egyszerű trükköt, amellyel sokat spórolhatunk.

Korszerűsítsük a fűtésrendszerünket!
Szereljünk fel minden helyiségbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet. Szigeteljük a fűtési csöveket a nem használt helyiségekben, hogy a fűtési energiát csak ott használjuk, ahol valóban szükséges. A fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát.

Figyeljünk a karbantartásra!
A fűtési szezon kezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a meleg levegő megfelelően áramolhasson, és minden radiátorhoz elérhessen. A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat ne a fűtőtesteken szárítsuk.

A megfelelő hőmérséklet beállítása
Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát, egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6 százalékkal csökkenthetjük a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20-22, a gyerekszobában, dolgozószobában 20, a hálószobában 18, a fürdőszobában 22-23 Celsius-fok. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról, párás levegőben alacsonyabb hőfok mellett is megfelelő a hőérzetünk.

Használjuk a nap energiáját!
Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát. Sötétedéskor pedig húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket, hogy csökkentsük a meleg levegő kiáramlását.

Szellőztessünk hatékonyan!
Szellőztetéskor rövid időre tárjuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, amelyek felfűtése több energiát igényel.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK