Zöldmánia

A cseheknek is fontos a környezetvédelem

A csehek meg vannak győződve a környezetvédelem fontosságáról, ám abban már nem teljes az egyetértés, hogy mit és milyen gyorsan kellene tenni a veszélyek elhárítása érdekében.

A korábbi felmérésekhez képest a mostani azt mutatja, hogy megerősödött a klímaprobléma elfogadottsága Csehországban – mondja Jitka Uhrová, a kutatásokkal foglalkozó STEM intézet, a vizsgálat egyik kezdeményezőjének kutatója. Az emberek egyetértenek abban, hogy erősíteni kell az alternatív energia szerepét a katasztrofális klímaváltozás megelőzésében.

Az emberek fele százaléka azt szeretné, hogy a környezetvédelmi lépéseket haladéktalanul tegyék meg. Emellett akkor is kitartanak, ha figyelembe veszik a gazdasági problémákat, amelyekkel meg kell küzdeniük az európai országoknak. A válaszadók további 15-20 százaléka a következő évtizedben lát szükségesnek intenzív lépéseket.

A csehek ötöde, úgy véli, hogy az emberiség képes lesz gazdaságilag megbirkózni a klímaváltozás támasztotta kihívással. A negyedük azonban nem teljesen biztos abban, hogy az emberek gazdaságilag meg tudják oldani a felmerülő feladatokat. További 13 százalékuk tanácstalan és 13 százalékuk pesszimista. Azok aránya, akik ellenzik a kemény lépéseket a klímaváltozás megállítására nagyjából 20 százalék és a csehek hét százalékát egyáltalán nem érdekli ezt a probléma – írta a napi.hu a Radio Praha cikkét szemlézve.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK