Zöldmánia

Egyre inkább elalgásodnak a tavak?

Egy friss tanulmány alapján a klímaváltozás miatt zöldesbarna árnyalatot öltenek a bolygó korábban kék tavai. Egy-egy víz színét rengeteg tényező befolyásolja, ezek közül fontosak a tóban lévő algák és üledékek, ám a levegő hőmérséklete, a csapadék, a tó mélysége és a tengerszint feletti magassága is meghatározó.

A tavak mintegy harmada kék, a többi zöldesbarna. A kékebbek általában mélyebbek, és az Egyenlítőtől távolabb fekvő helyeken találhatók, ahol sok a csapadék és van téli jégtakaró. A zöldesbarna vizek a szárazabb régiókban, a kontinentális belső területeken, valamint a partvidékeken húzódnak.

Xiao Yang, a Chapel Hill-i Észak-karolinai Egyetem munkatársa és kollégái a Landsat 8 műhold több mint ötmillió felvételét elemezték. A képek mintegy 85 ezer tóról és víztározóról készültek 2013 és 2020 között, a vizek a világ eltérő térségeiben találhatók. Az adatok alapján egy interaktív térképet is létrehoztak, és úgy tűnik, a globális felmelegedés hatására csökken a kék tavak száma.

A szakértők szerint ennek az oka a hőmérséklet emelkedése, a meleg ugyanis kedvez az algáknak. Catherine O’Reilly, az egyetem kutatója szerint a melegebb vízben több algavirágzás kezdődik, így a vizek hajlamosak bezöldülni. Ezzel a tavak ökoszisztémája is megváltozhat. Az állóvizek átalakulása sok helyen a horgászatra és az ivóvízellátásra is hat – írta a 24.hu.

(fotó: freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK