Zöldmánia

Nagyon sokat spórolt az IKEA

Az IKEA Magyarország 60,1 százalékkal csökkenti a termelésből származó élelmiszer-pazarlást, amivel több mnt 353 ezer étkezésnek megfelelő ételmennyiséget és 607 tonna szén-dioxid-kibocsátás spórolt meg az elmúlt négy évben.

A világszerte megtermelt és betakarított élelmiszerek körülbelül egyharmadát dobjuk ki, ami a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának nyolc-tíz százaléka. A SPAR mellett zöldítésbe fogott az IKEA is, amely 2017-ben tűzte ki azt a célt, hogy felére csökkenti a termelése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, mivel 2030-ra klímapozitívvá szeretne válni. Az IKEA Magyarország 2018-ban indította el ezt a kezdeményezést, és a tavaly év végén érte el a 60,1 százalékos csökkentést.

A három magyarországi IKEA áruház évente több mint 7,2 millió embernek készít és szolgál fel ételt. A munkatársak tudatosságának fokozásával és a technológia kombinálásával lehetőség nyílt az élelmiszer-pazarlás problémájának kezelésére.

Ezen eredmény elérésének kulcsfontosságú tényezője a mesterséges intelligencia alkalmazása az Ingka és a Winnow Solutions partnersége révén, amelyet egy átfogó munkatársi képzési program egészít ki. A Winnow Vision AI eszköz ugyanazt a technológiát használja, mint az önvezető autók, méri és regisztrálja az IKEA éttermeiben, bisztróiban és a svéd finomságok boltjában keletkezett élelmiszer-hulladékot szerte a világon. Az összegyűjtött adatok nagyobb rálátást biztosítanak az élelmiszerrel dolgozó munkatársaknak arról, hogy mit és miért dobnak ki, így megelőzhetik és csökkenthetik az élelmiszer-pazarlást a konyhában.

Az Ingka Csoport további élelmiszerhulladék-csökkentési kezdeményezései közé tartozik, hogy megállapodást kötött a Too Good to Go élelmiszer-pazarlás elleni alkalmazással, amely lehetővé teszi Belgium, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Spanyolország, Svédország, Svájc, Norvégia és a Nagy-Britannia vásárlói számára, hogy kedvezményes áron vásárolhassanak el nem adott élelmiszert az IKEA-tól.

Emellett a hollandiai IKEA áruházban egy olyan anaerob komposztálót tesztelnek, amely a bolt étterméből és bisztrójából származó, elkerülhetetlenül hulladékká váló élelmiszer-maradékból biogázt nyer ki. Ezt elektromos árammá alakítják, amelyet közvetlenül az áruházba vezetnek vissza, körkörös energiaáramlást létrehozva. A tesztüzem arra is megoldást keres, hogyan lehet az élelmiszer-hulladékból származó tápanyagokat szerves trágyává alakítani, amelyet növények termesztéséhez használhatnak fel.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK