Zöldmánia

A legtöbben környezetbarát munkahelyen dolgoznának

A munkahelyeikre gyakran több hónap home office után visszatérők többsége fenntarthatóbb módon működő irodában, környezetben szeretne dolgozni.

Ez az elvárás olyan markánsan jelenik meg, hogy a munkáltatóknak foglalkozniuk kell vele, különben azt kockáztatják, hogy alulmaradnak az új tehetségek toborzásában és meglévő alkalmazottaik megtartásában. Legalábbis ez derült ki az Essity higiéniai és egészségügyi vállalat nemrég publikált kutatásából, amelyben Európa hét országában 12 ezer, főként irodai munkavállaló véleményét kérték ki a munkahelyi fenntarthatóságról.

A felmérés kimutatta, hogy a dolgozók 78 százaléka szerint munkáltatója többet is tehetne az iroda fenntarthatóbb működéséért, a kollégák fele pedig csalódott, amiért a járvány ideje alatt nem fejlesztettek ezen a téren. A válaszok alapján a munkavállalók 84 százaléka szeretne környezetbarátabb irodában dolgozni, és tízből heten érzik úgy, hogy át kell vennie a kezdeményezést ezen a téren.

Az elmúlt másfél évben végbement szemléletváltás tehát nagyon is kimutatható, az egyéni tenni akarás pedig mérhető. A dolgozók közül sokan fontolóra vették környezetbarát megoldások bevezetését a munkahelyükön, mivel háromból egy munkavállaló szerint a főnökei egyáltalán nem törődnek a bolygó jövőjével. Ezt az elvárást már nem érdemes, sőt, talán nem is szabad figyelmen kívül hagyni. A svéd IKEA-n és a SPAR-on kívül a Blue Cube irodaház jó példa lehet, hiszen az utóbbi 120 kilogrammal csökkentheti az éves szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

A jelenséget erősíti, hogy a pandémia alatt sokan megszerették az otthoni munkavégzést, ezért a cégeknek fel kell kínálniuk valamilyen új ösztönzőt a dolgozóknak azért, hogy az irodában is komfortosan érezzék magukat, és szívesen járjanak be, legalább a munkahét egy részében. Az egyik ilyen hívószó lehet az, ha a munkavégzés segít csökkenteni a munkatársak ökológiai lábnyomát. Ha emellett zöld, barátságos környezet veszi őket körbe, azzal az egész vállalat csak nyerhet. Megerősíti mindezt, hogy a kutatás szerint az emberek 66 százaléka új munkahely keresésekor már a fenntarthatóság terén kivívott hírnevük alapján is mérlegeli a cégeket.

Az egyik legfontosabb szempont az újrahasznosítás, a hulladék környezettudatos felhasználása lehet. Nem feltétlenül gyökeres átalakításokat várnak el, hanem olyan egyszerű lépéseket, mint például a hulladékmennyiség csökkentése. Ebben segíthet egyebek között egy olyan újszerű megoldás, mint a használt papír kéztörlők újrahasznosítása, amire jó példa a Tork PaperCircle szolgáltatása. Mindez nemcsak hasznos, de látványos és jól is kommunikálható a dolgozók körében.

Emellett több lehetőség is rendelkezésre állhat, mint a papíralapú levelezés és bérkimutatás helyett az elektronikus ügyintézés bevezetése vagy energiatakarékos eszközök alkalmazása az energiaigényes berendezések helyett. Érdemes arra is vigyázni, hogy ne a kukában végezze a nap végén az el nem fogyasztott élelmiszer, és a folyó víz melletti mosogatást is jobb elkerülni. Az ilyen környezettudatos magatartásra ösztönző döntéseket a dolgozók elismerik és értékelik – írta a vg.hu.

(fotó: freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK