Zöldmánia

Így spórolhatunk a mosással

Tízből öten változtattak a mosási szokásaikon, hogy több maradjon a pénztárcájukban. A legtöbben kevesebbet és alacsonyabb hőfokon mosnak, energiatakarékos programot azonban csak a megkérdezettek 12 százaléka használ rendszeresen.

A mosást tekintve tudatosabb háztartásigép-használatot hozhat az energiavészhelyzet a magyaroknál. A Gorenje kutatása szerint tízből öten változtattak a mosási szokásaikon spórolás céljából. A megkérdezettek 21 százaléka kevesebbet, míg közel 20 százalék alacsonyabb hőfokon mos, amióta elszabadultak az energiaárak. Tizennyolc százalék több ruhát tesz a gépbe egy-egy mosásnál, a válaszadók 10 százaléka pedig a fél adag opciót használja, hogy többet takarítson meg.

A kutatásban résztvevők több mint 40 százaléka a 40 fokos programra esküszik, míg minden ötödik megkérdezett 30 fokon mossa a ruhákat. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők mindössze 12 százaléka használ ecoprogramot, míg 10 százalék automata, 8 pedig 15-30 perces gyorsprogramot indít be a leggyakrabban.

Simon Anikó, a Gorenje marketingvezetője a kutatás kapcsán elmondta, hogy a válaszadók majdnem harmadánál még csak 2-3, közel 30 százaléknál pedig 4-5 éves a háztartásában lévő mosógép. Mindössze a kitöltők 8 százaléka használ 8-9 éves gépet, és csak minden ötödik háztartás mos 10 vagy annál is idősebb készülékkel.

Fontosabb lett a takarékoskodás
A felmérés arra is rámutatott, hogy a közép- és hosszú távú takarékoskodás már a vásárlásnál is felülírja a korábbi preferenciákat. Tízből öt válaszadónak már nem az ár, hanem a készülék vízfogyasztása és energiamegtakarítása lenne a legfontosabb szempont, ha mosógépvásárlásra kerülne a sor. A szakértő hozzátette, hogy életkortól függetlenül minden korosztály számára az energiatakarékoskodás élvez elsőbbséget, ami a megnövekedett kiadásokkal és a spórolási szándékkal magyarázható.

A kutatásból az is kiderült, hogy csak minden harmadik válaszadó nézi meg először a készülék árát, a kitöltők 8 százaléknak a gép márkája, 5-5 százaléknak pedig a garanciafeltételek, valamint az ingyenes szállítás és beüzemelés a legfontosabb szempont.

Tudatosabban vásárolnánk
Bár az új energiacímkék értelmezése kezdetben sokaknak nehézséget okozott, a kutatás szerint a válaszadók 53 százaléka már tisztában van azzal, hogy egy A energiabesorolású mosógéppel nemcsak jóval több áramot, hanem több vizet is meg lehet takarítani, mint egy alacsonyabb energiabesorolású modellel.

A vállalat a legújabb, WaveActive mosógépcsaládját már úgy tervezte, hogy nemcsak a fogyasztás csökkenthető vele hosszú távon, hanem a készülék környezetre gyakorolt negatív hatása is, ugyanis 95 százalékban újrahasznosítható alkatrészekből készült. A mosógépek inverteres PowerDrive motorja minden mosási ciklus alatt energiát takarít meg, míg az ecofunkciónak köszönhetően nemcsak az energiafogyasztás mérséklődik, hanem az alacsonyabb hőmérsékletű mosással a ruhák élettartama is növekszik.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK