Zöldmánia

Környezetvédelmi bojkott lesz a focivébé alatt?

Több francia nagyvárosban bejelentették, hogy nem hoznak létre szurkolói zónákat és nem állítanak fel óriáskivetítőket köztereken a november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek közvetítésére.

Több szempontból is elképzelhetetlen a mérkőzések közvetítésére zónákat létrehozni: először is a világbajnokság szervezésének körülményei miatt, legyen szó a környezetvédelmi vagy a társadalmi aspektusokról, másodszor pedig az időjárás miatt, mivel decemberben lesz – mondta Pierre Rabadan, Párizs sportért felelős alpolgármestere.

A bojkotthoz fővároson kívül tíz nagyváros – Strasbourg, Lille, Marseille, Bordeaux, Nancy, Reims, Rennes, Brest, Clermont-Ferrand és Rodez – is csatlakozott. Az önkormányzatok egy része humanitárius és környezetvédelmi okokból nem kíván reklámot csinálni a Katarban rendezendő sporteseménynek.
Benoit Payan, Marseille polgármestere emberi és környezetvédelmi katasztrófának, míg Martine Aubry, Lille polgármestere az emberi jogok, a környezetvédelem és a sport szempontjából nonszenszne” nevezte, hogy Katarban rendezik a labdarúgó-világbajnokságot.

Több városvezető a világbajnokságra elkészült nyolc stadion építésén dolgozó, elsősorban ázsiai országokból érkező, több száz ezer külföldi vendégmunkással való kegyetlen bánásmódot kifogásolta, megemlítve az építkezéseken történt halálesteket is. Hivatalos adatok szerint az építkezéseken hárman vesztették életüket, de a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet egyik jelentése szerint legalább ötven vendégmunkás szenvedett halálos munkahelyi balesetet Katarban 2020-ban, és ötszázan megsérültek. „Mindezek azt mondatják velünk, hogy ez a nagy események szervezésének egy olyan modellje, amelyet nem kívánunk követni, és amely ellentétes azzal, amelyet mi szeretnénk megvalósítani Párizsban” – mondta a francia főváros alpolgármestere a 2024-es párizsi olimpiára utalva.

YouTube video

Cannes és Nizza vezetői azonban jelezték, hogy nem támogatják a bojkottot, és a francia válogatott szereplésétől teszik függővé a szurkolói zónák felállítását. Christian Estrosi, Nizza vezetője elmondta: a kérdés akkor merül majd fel, ha Franciaország bejut az elődöntőbe. David Lisnard, Cannes polgármestere is jelezte, hogy az önkormányzat az eredményektől függően dönt arról, hogy felállít-e kivetítőket a köztereken.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK