Zöldmánia

Picasso-képpel tiltakoztak a klímaváltozás miatt

Az Extinction Rebellion aktivista szervezet két tagja az ausztrál Victoria állam nemzeti galériájában található Picasso-festményre ragasztotta a tenyerét, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A klímavédelmi csoport részéről így sürgetnék a kormányok, a nagyvállalatok és az intézmények fokozottabb küzdelmét a környezeti katasztrófa ellen. Az akcióról készült videofelvételeken látható, ahogy az aktivisták a Klímakáosz = háború és éhség, valamint a Nem a szénre, nem a gázra, nem az olajra, nem a fakivágásra feliratú táblákat tartanak fel.

A Mészárlás Koreában című képet Pablo Picasso 1951-ben festette, tiltakozásként az Egyesült Államok koreai beavatkozása ellen. A képen egy csoport katona meztelen nőkre és gyerekekre fog fegyvert. „Gondolnunk kell arra, hogy a szenvedés milyen mértékben válik egyre gyakoribbá, és hogy a tudósok által is előre jelzett társadalmi összeomlás egyszer mindannyiunkat a tűzvonalba sodor” – fogalmazott Tony Gleeson, az őrizetbe vett, majd elengedett aktivisták egyike.

A szervezet szóvivője, Brad Homewood hangsúlyozta: tisztában voltak azzal, hogy az akció nem tesz kárt a festményben, mivel az aktivisták a képet borító plexiüvegre ragasztották a tenyerüket – írta a travelo.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK