Zöldmánia

Napelemek segítik a Galatasaray stadionját

Az isztambuli csapat az Enerjisa energetikai vállalattal együttműködve több mint tízezer napelemet helyezett el a stadion tetején, amelyek 4,2 megawatt áramot termelnek.

A stadionigazgató, Ali Çelikkıran szerint a panelek által elért energiamegtakarítás kétezer ház energiafelhasználásának felel meg, és évente 3250 tonna szén-dioxidot takarít meg. Becslése szerint ez 25 év alatt mintegy kétszázezer fa megmentésével egyenértékű. A környezetvédelmi szempontok mellett a pénzügyi rész is kedvezően alakult, a projekt ugyanis épp az energiaválság előtt lett kész.

A panelek által termelt napenergia a stadion áramfelhasználásának jelenleg 63-65 százalékát biztosítja, a többit a városi áramszolgáltatótól kapja. Az áram ára jelentősen megemelkedett, azonban a napenergiáé változatlan maradt. Így a klub korábbi számításaival szemben az idén január és augusztus között mintegy 385 ezer eurós megtakarítást értek el.

Az aréna igazgatója szerint szerencséjük is volt, mert a stadion behúzható teteje és annak stabil szerkezete lehetővé tette, hogy a napelemek felkerüljenek. Emellett nem szabad elfeledkezni a város klímájáról sem, hiszen mondjuk Londonban várhatóan kevésbé lenne hatékony egy ilyen beruházás – írta a 24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK