Zöldmánia

Egy Van Gogh-festmény sem úszta meg a klímaváltozást

A tüntetők paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh Napraforgók című festményét.

A Just Stop Oil elnevezésű kampánycsoport aktivistái paradicsomlevest öntöttek Van Gogh Napraforgók című festményére legújabb klímakampányukban, majd a galéria falához ragasztották magukat. Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Egy festmény védelme vagy a bolygónk és az emberek védelme a fontosabb? – reagált az egyik tüntető arra a kérdésre, hogy miért vették célba a festményt.

A több millió fontos műalkotást üvegfal védi, így a festményben nem esett kár. A látogatókat kikísérték a galériából, miközben a biztonságiak elfogták a tüntetőket.

YouTube video

A klímavédelmi csoport nem először vette célba vette Van Gogh valamelyik művét: augusztusban három aktivista ragasztotta magát oda az 1889-ben készült Virágzó barackfa című festményhez. A klímatüntetők legújabb akciójára azután került sor, hogy a héten hatalmas felfordulást okoztak a fővárosban: London csomópontjait blokkolták, ezáltal megakadályozva a mentő- és tűzoltóautók áthaladását – írta a vg.hu.

A héten egy Picasso-festmény sem úszta meg, az Extinction Rebellion aktivista szervezet két tagja az ausztrál Victoria állam nemzeti galériájában található Mészárlás Koreában című képre ragasztotta a tenyerét, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK