Zöldmánia

Eltűnik a víz a Balatonból?

Hiába hullott átlag feletti csapadék szeptemberben, csupán néhány centiméterrel mutatnak többet a vízmércék a Balatonnál.

A Keszthelyi Túravitorlás Club kikötőjében is jól látható az oszlopokon, milyen kevés a víz a Balatonban. Az itteni tagok még szerencsések, tavasszal kotorták a kikötőt. Mindenhol tapasztalják a vízhiányt. A szerencsésebb horgászok még ki tudnak evezni a kikötőből. Itt is látszik a stégnél és a sólyánál, hogy mennyi víz ment el. A Balaton vízállása május elején 105 centiméter volt, egy hónap múlva már csak 96. A tó vízgyűjtő területe közel tízszerese a Balaton 600 négyzetkilométeres felületének. Hiába a hatalmas terület, a rendkívüli szárazság miatt szeptemberig folyamatosan csökkent a vízállás. Nagyon magas volt a párolgás.

Az idén két átlagos, négy szárazabb és három csapadékosabb hónapon vagyunk túl. Januárban és februárban nagyon kevés volt a csapadék, áprilisban és májusban regisztráltak átlag feletti mennyiséget. 1871 és 2008 között a sokéves átlag 674,1 mm volt Keszthelyen, az elmúlt harminc év átlaga 642,1 mm. Nem a 30 mm-es csökkenés a legfontosabb, hanem hogy a csapadék mikor, hogyan, mennyi idő alatt esik le.

YouTube video

Két ideális hónap volt, a június és a szeptember. Ezekben a hónapokban egyenletesen hullott a csapadék. A talaj feltöltődhetett és nem volt elfolyás. A szakemberek abban bíznak, hogy az év végén megfelelő mennyiségű csapadék érkezik és a Balaton vízszintje is emelkedni fog – olvasható a Keszthelyi TV tudósításában.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK