Zöldmánia

Létezik jobb megoldás a napelemeknél?

Az energiaigényt hatékonyabban elégíti ki, miközben zajtalan és a madarakat sem veszélyezteti az Aeromine Technologies szélturbinája. Ráadásul a gyártója szerint minimálisra csökkenti az energiatárolás költségeit.

A versenyautók szárnyaihoz, légterelőihez hasonlóan használja ki a kisebb és nagyobb légáramlatokat az Aeromine által szabadalmaztatott szélturbina, amely így generál energiát. A vállalat szerint a készülékének telepítése feleannyiba kerül, mint a hasonló teljesítményű napelemes rendszeré. Ráadásul tizedannyi helyen elfér, azaz egy adott méretű felületen tízszer annyi áramot termel, mint egy napelem.

A rendszer működéséhez 20–40 egységet szerelnek fel, az uralkodó szélviszonyokhoz igazítva, és a cég szerint az Aeromine szélenergiát kihasználó rendszerének jóval kisebb az energiatárolási igénye, mint a napelemes megoldásoknak.

Ez itthon azért fontos, mert múlt héten kiderült, hogy az állam felfüggeszti a napelemrendszerek hálózatra csatlakozásának lehetőségét, és mindenkinek magának kell megoldania az áram tárolását. Ez pedig harmadával nagyobb telepítési költséget eredményez. A most elérhető akkumulátortechnológia mellett így viszont – a mai tarifákkal számolva – jó eséllyel meg sem térül az energiatároló beszerzése.

YouTube video

A gyártó szerint a megoldása előrelépést jelent abban, hogy a háztetőkre szerelhető energiatermelő megoldások között versenyképes alternatívát jelentsenek a szélgenerátorok. A hatékonysága mellett azért is, mert a hagyományos szélturbinákkal ellentétben csendes, és a madarak számára sem jelent veszélyt – írta a hvg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK