Zöldmánia

Megkezdődött a faültetés

A Mol-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül programsorozatának célja környezetünkben és közösségünkben a fenntartható jövő feltételeinek megteremtése.

Április 27-ig lehetett regisztrálni a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeknek az alapítvány első fenntarthatósági pályázatára, amire 111 regisztráció érkezett. A program két fázisában az idén hétezer fát ültetnek el a városok. A programhoz csatlakozó települések 16 fafajból választhattak. A sorfákhoz támasztókarót, takarómulcsot, védőrácsot is biztosít a program, ezek az igényelt fákkal együtt kerülnek a helyszínekre.

A választáshoz az Országos Erdészeti Egyesület nyújtott szakmai támogatást. A települések egységcsomagot kapnak, amely tartalmazza a belterületi fásításra alkalmas nagy méretű sorfákat, az ültetéshez szükséges kiegészítőket, valamint útmutatót és szakmai tanácsadást. A programban az állami erdőgazdaságok is részt vesznek.

Az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program keretében az elmúlt két évben a 10 ezresnél kevesebb lakosságszámú települések ültettek el 1350 helyen 36 ezer sorfát.

A VárosFa Programban az őszi időszakban az ültetést, majd az az utógondozást a települések közösségi program keretében végzik el. Eddig több mint húsz helység ültette el az igényelt fákat, sokszor egy-egy óvodai vagy iskolai csoport bevonásával. A nyertes városok közül 84 a facsemeték mellett edukációs programban is részesül, amelynek célja, hogy a fiataloknál kialakuljon, fejlődjön a fenntarthatósággal, a fák és az erdők fontosságával kapcsolatos tudatos szemléletmód. Az Országos Erdészeti Egyesület által biztosított edukációs program minden településen az önkormányzat által megjelölt oktatási intézményben zajlik.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK