Zöldmánia

A tojásfehérje menti meg az emberiséget?

A kutatók egy olyan szerkezetet hoztak létre tojásfehérjéből, amely a só mellett a mikroműanyagokat is kiszűri a tengervízből.

A globális felmelegedés mellett a mikroműanyagok jelentik az egyik legnagyobb környezeti fenyegetést. A részecskékkel tele van a tenger, de a mérések szerint az Északi-sark is rendkívül szennyezett. Nem csoda, ha a kutatók folyamatosan azon ötletelnek, hogyan lehetne megtisztítani az óceánokat ettől. Az amerikai Princetoni Egyetem mérnökei tojásfehérjéből egy könnyű, porózus aerogélt készítettek, amely képes volt eltávolítani a mikroműanyagot és a sót a tengervízből.

Amikor 900 Celsius-fokra hevítették a fehérjét egy oxigénmentes térben, szénszálak és grafénlapok keveréke jött létre. Az anyag a mikroműanyagok 99, míg a só 98 százalékát kiszűrte a vízből.

A szakemberek szerint a módszer sikere abban rejlik, hogy az alapanyag rendkívül olcsón hozzáférhető – olcsóbb, mint az aktív szén, amely azonban nem annyira hatékony, mint a tojásfehérje. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, más fehérjék is ugyanígy használhatók, nemcsak a tojásfehérje, így a lakosság élelmiszer-ellátásába sem zavar be a fejlesztés. Jelenleg azon dolgoznak, hogy tökéletesítsék a gyártási folyamatot, hogy el lehessen indítani a tömeggyártást – írta a hvg.hu.

(fotó: Engadget, Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK