Zöldmánia

Világbajnok futballista oktatja a szurkolókat

Hasznosíts újra, legyen ez a célod! – ez a jelmondata Marcel Desailly-nak, a korábbi francia világbajnok futballistának, aki a FIFA fenntarthatósági kampányának az egyik arca lesz. A cél a szelektív hulladékgyűjtés a focivébé ideje alatt.

A kampány célja a szurkolók ösztönzése az újrahasznosításra a világbajnokság során. Várhatóan több millió futballszerető utazik majd Katarba, hogy élőben nézhesse kedvenc csapatát, a FIFA pedig azt szeretné, hogy a szurkolók az ország fenntarthatósági kötelezettségvállalásaihoz kapcsolódva olyan tisztán hagyják Katart, amennyire találják. Ez azt jelenti, hogy minden helyszínein követni kell a kukákon megjelölt címkéket: azaz a kékbe dobják az újrahasznosítható anyagokat, a feketébe pedig az összes többi hulladékot.

„Azt gondolom, fontos, hogy a futball is kapcsolódjon ehhez a kampányhoz, mert így lehet esélyünk arra, hogy együtt közösen megváltoztassuk a dolgokat – mondta Desailly. – Egykori sportolóként fontos, hogy állást foglaljak, hogy elmagyarázzam és megpróbáljam felhívni az emberek figyelmét arra, hogy egy ilyen egyszerű dologgal is jobb hellyé tudjuk tenni a világot.”

Az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés kulcsfontosságú eleme a FIFA fenntarthatósági stratégiájának, amely az idei világbajnokság előkészítésének, lebonyolításának és a tornát követő tevékenységek fenntarthatóságának maximalizálására törekszik. Részükről a hulladék minimalizálása és az újrahasznosítás növelése egy fenntartható rendezvény kulcsfontosságú eleme. „A stratégiánk egyik célja a világbajnokság helyszíneiről a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségének minimalizálása, valamint a hulladékkezelési és -újrahasznosítási megoldások népszerűsítése Katarban” – mondta Federico Addiechi, a FIFA fenntarthatósági és környezetvédelmi vezetője – olvasható a fifa.com oldalon.

Kell is az erősítés a franciáknak, néhány hete ugyanis több francia nagyvárosban bejelentették, hogy nem hoznak létre szurkolói zónákat és nem állítanak fel óriáskivetítőket köztereken.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK