Zöldmánia

Klímaaktivistákat állítottak elő Amszterdamban

Mintegy kétszáz környezetvédő aktivistát állítottak elő az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren, a megmozdulás résztvevői az általuk legszennyezőbbnek vélt magánrepülőgépek használatának korlátozását követelték.

A beszámoló szerint közel ötszáz környezetvédő aktivista mászott át az amszterdami repülőtér kerítésén. A demonstrálók magánrepülőgépekhez láncolták magukat, mások a repülőtér termináljában hívták fel az utazni készülők figyelmét a légi közlekedés okozta környezeti ártalmakra. A megmozdulás résztvevői kevesebb repülőgép indítását, a vonatközlekedés fejlesztését, az általuk szükségtelennek vélt rövid távú járatok megszüntetését és a magánrepülőgépek használatának korlátozását követelték. A tüntetők jelentős része a rendőrségi felszólítás ellenére sem hagyta el a helyszínt, közülük mintegy kétszázat előállítottak.

Az aktivisták azért vették célba a magánrepülőgépeket, mert a Greenpace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ez az egyik legszennyezőbb, továbbá az egyik legkönnyebben kiváltható közlekedési forma. Mint mondták, az üdülőhelyekre tartó magánjáratok népszerűsége gyorsan nőtt a járvány megjelenése óta. A magánrepülőgép-kölcsönző vállalatok szerint az ügyfeleik el akarják kerülni a zsúfolt utasszállító repülőgépeket, valamint a többórás várakozásokat.

Egy tanulmány szerint 2022 első kilenc hónapjában mintegy 16 147 magánjárat szállt fel az amszterdami és a rotterdami repülőtérről, szemben a 2019-es esztendő egészében feljegyezett 14 672-vel. Noha a két légikikötőből induló és érkező magánrepülőgépekből származó szén-dioxid-kibocsátás viszonylag kis részét teszi ki a Schiphol által termelt teljes kibocsátásnak, szintje azonban közel megegyezik 40 ezer személyautóéval Hollandiában.

Októberben a Just Stop Oli elnevezésű kampánycsoport paradicsomlevessel öntötte le Van Gogh Napraforgók című festményét, és még ugyanebben a hónapban az Extinction Rebellion aktivista szervezet két tagja pedig az ausztrál Victoria állam nemzeti galériájában található Picasso-festményre ragasztotta a tenyerét, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK