Zöldmánia

Előtérben a fenntartható turizmus

Már hazai képviselete is van a több mint hatvan ország több száz úti célját összefogó Green Destinations nemzetközi szervezetnek, amelynek célja, hogy minél több térségben alakuljon ki a gazdasági-társadalmi-környezeti fenntarthatóságot fókuszban tartó turisztikai kínálat.

A Green Destinations a Global Sustainability Tourism Council által elismert három tanúsító testület egyike, illetve a világ legnagyobb fenntartható turizmust támogató programja, a Future of Tourism koalíció egyik alapítója. A szervezet jelenleg 225 minősített úti céllal dolgozik együtt, azonban a partnerei között több mint négyszáz desztináció szerepel a világ minden tájáról. Kizárólag a fenntartható turizmus iránt elkötelezett, felelős turisztikai szakértők, szervezetek képviselhetik vagy működtethetik a Green Destinations Certification Programot.

Az Innotime Hungary Kft. az elmúlt években folyamatosan figyelte a keresleti trendek változásait, elemezte a nemzetközi válságmenedzsment-stratégiákat, ennek eredményeképpen megfogalmazta mindazokat a fejlesztési alapelveket, amelyek stratégiai szempontból megkerülhetetlenek.

E stratégia középpontjában a fenntarthatóság áll, ami szlogenként számtalanszor elhangzik, viszont gyakran hiányzik mögüle az érdemi tartalom, de még inkább az a racionális üzleti megfontolás, amely a helyi közösségek erőforrásait gazdasági és társadalmi haszonként realizálja a turizmus révén. Ennek eléréséhez azonban nem elegendők a kisebb beavatkozások, meg kellett találni azt a módszertant, amely a hazai viszonyokra adaptálható és a nemzetközi standardoknak, elvárásoknak is megfelel.

Ezt a hazai törekvést ismerte el a Green Destinations nemzetközi tanúsító testület, amikor az Innotime Hungary Kft.-vel együttműködési megállapodást kötött a fenntartható turizmushoz kapcsolódó programjainak magyarországi képviseletére, vállalva a Green Destinations szervezetnél évek alatt felhalmozott tapasztalat és tudásanyag az átadását Magyarországon, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a hazai szolgáltatók és úti célok akár stratégiai, akár projektszinten részt vehessenek ezekben a folyamatokban.

(MTI, fotő: freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK