Zöldmánia

Magánrepülőkkel a klímaváltozás ellen?

Az ENSZ éves klímakonferenciáján részt vevő delegációk magángéppel mentek az esemény helyszínére, az egyiptomi Sarm es-Sejkbe. Így az utazásuk egy utasra vetítve mintegy három tonna szén-dioxid-kibocsátással járhat, ami többszöröse annak, mintha menetrend szerinti járattal mentek volna.

A klímacsúcsra több mint kétszáz ország kormánya kapott meghívást, de környezetvédelmi jótékonysági szervezetek, agytrösztök, vállalkozások és vallási csoportok is részt vesznek a találkozón. A konferencia kezdete előtt 36 magángép landolt a Sarm es-Sejk-i reptéren, további 64 érkezett Kairóba, közülük 24 Sarm es-Sejkből. Összesen 40 különböző helyről érkeztek magángépek erre a két reptérre.

A magángépek jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az üzemanyag elégetésével. Az egy kilométerre vetített kibocsátást tekintve minden más közlekedési eszköznél környezetszennyezőbbek. Még a polgári közlekedésben használt nagyobb utasszállító gépekhez képest is azok, ha az utasok számára lebontva nézzük a kibocsátás mértékét.

Többféle típust használtak a klímacsúcsra érkező delegációk, de a leggyakoribb a Gulfstream G650 nevű jet volt, amely óránként 1893 liter kerozint használ el. Tehát például az ötórás Amszterdam–Sarm es-Sejk repülőút alatt közel 9500 liter üzemanyagot éget el a gép, ami 24 tonnányi szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. Ehhez jönnek az egyéb üvegházhatású gázok, amelyek a repülés alatt keleteznek, így a valós kibocsátás 45 tonna körül alakul, ami 15 utassal számolva 3 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást jelent fejenként. Ha viszont menetrend szerinti géppel utaztak volna, ez csak fél tonna lenne.

A brit miniszterelnök és a brit külügyminiszter egy átalakított Airbus A330-MRT típusú géppel utazott. A nyilvánosan elérhető adatok alapján a brit delegáció repülőútja 150–165 tonnányi szén-dioxid-kibocsátással járt. Azt nem árulta el a brit kormány, hogy hányan utaztak a gépen, csupán annyit közöltek, hogy a kategóriájában ez az egyik legalacsonyabb kibocsátású gép.

A magángépek miatt az amszterdami Schiphol repülőtéren a betonra ülve klímaaktivisták tartották fel több repülőgép indulását, így tiltakozva a szén-dioxid-kibocsátás ellen – írta a telex.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK