Zöldmánia

Dollármilliárdokkal segítenék a szegényebb országokat

Az ENSZ klímakonferenciáján egy 120 milliárd dollár értékű projektlistát tettek közzé, amely olyan beruházásokat tartalmaz, amelyek a szegényebb országok károsanyag-kibocsátását csökkentenék.

Az alacsony és közepes jövedelmű országoknak szánt pénzek eljuttatása már régóta az ENSZ éghajlatváltozási tárgyalásainak középpontjában szerepelnek, a cél pedig az, hogy az infrastruktúra fejlődjön ezekben az országokban, így mondjuk a fosszilis tüzelőanyagokat megújuló energiatermelő berendezések váltsák fel. Eddig azonban nem igazán történt bármilyen előrelépés ezen a területen.

Az Egyiptomban megrendezett klímakonferencián közzétett jelentés célja, hogy egy úgynevezett vörös vonalat húzzon a globális felmelegedés elleni küzdelemben előrehaladást jelentő, illetve a hamis tevékenységek közé, utóbbiak ugyanis összezavarhatják a fogyasztókat, a befektetőket és a politikai döntéshozókat.

A 120 milliárd dollár értékű projekteket tartalmazó lista egyértelműsíti, hogy a befektetők miként tudnak segíteni a szegényebb országokon. A lista azt követően készült el, hogy az országok világszerte bejelentéseket tettek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről. A hét elején az Egyesült Arab Emírségek közölte, hogy addig lesz felelős olaj- és gázszállító, amíg a világnak szüksége van rá, és az ágazatból származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosít. Kína elkötelezett a karbonsemlegesség mellett, Németország pedig bejelentette az ülésen, hogy 2025-ig hatmilliárd euróra növeli nemzetközi klímavédelmi hozzájárulását, amiből 170 milliót a klímakockázatok kezelésére szolgáló új globális alapba csoportosít – írta a portfolio.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK