Zöldmánia

Még van tíz jó évünk a hőmérséklet-emelkedésig?

A fosszilis energiaforrások égetése miatt az idén egy százalékkal több szén-dioxid kerül a levegőbe, mint tavaly. A 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéshez már csak 380 milliárd tonna szén-dioxid légkörbe juttatása hiányzik. Ez a jelenlegi tendenciákat figyelve nagyjából 9-10 éven belül bekövetkezik.

Kína károsanyag-kibocsátása 0,9 százalékkal csökkent az elmúlt esztendőhöz képest, míg az Egyesült Államoké 1,5 százalékkal emelkedett. Ez régi trendekkel épp ellentétes fejlemény, mert az amerikai kibocsátás 2022 előtt folyamatosan csökkent, a kínai pedig emelkedett. A Global Carbon Project nevű szervezet szakértői által készített jelentés szerint mindkét jelenség a járványra adott reakciók és kis részben az ukrajnai háború okozta energiaválság következménye lehet, emiatt az idei adatok inkább kaotikusak, így nehéz belőlük trendeket vázolni. A kínai károsanyag-kibocsátás csökkenését nagyrészt az magyarázza, hogy a hatóságok több helyen szigorú zárlatot vezettek be a koronavírus terjedésének megakadályozására.

Az amerikai emelkedés mellett az indiai adatok is 6 százalékos növekedést mutattak, míg Európában 0,8 százalékkal esett a kibocsátás. A globális szén-dioxid-kibocsátás átlaga 1,7 százalék volt. A szennyezés nagyjából 40 százaléka kőszén, 33 százaléka kőolaj és 22 százaléka földgáz felhasználásából származott.

A globális szén-dioxid-kibocsátást minden évben kiszámoló Global Carbon Project kutatói azt is megállapították, hogy a szennyezés még mindig növekvő tendenciát mutat, de az emelkedés már nem olyan gyors, mint 10-15 évvel ezelőtt. Igaz, a tudósok szerint ez nem jó hír, hiszen a Föld továbbra is egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elérje, majd meghaladja az iparosítás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos felmelegedést, amelyet a globális felmelegedés elleni küzdelemben fontos határvonalnak neveztek ki.

Tudományos számítások szerint a 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéshez már csak 380 milliárd tonna szén-dioxid légkörbe juttatása hiányzik. Ez a jelenlegi tendenciákat figyelve nagyjából 9-10 éven belül bekövetkezik.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK