Zöldmánia

Egyre népszerűbbek a csomagolásmentes boltok

A csomagolásmentes boltok környezetvédelemben betöltött szerepe közismert, ezek az egyre népszerűbb üzletek pedig a magyar kistermelőknek is lehetőséget teremthetnek arra, hogy a vásárlókat elérjék.

A csomagolásmentes élelmiszerek választása a tudatos életmód lényeges lépése. Az eddig elvégzett felmérésekből kiderült, hogy a hazai lakosság körében az elmúlt években határozottan megjelent a környezettudatos gondolkodás, és egyre jobban terjed. Sorra nyitnak az új csomagolásmentes boltok, egyre többen támogatják a kezdeményezést. A Csomagolásmentes Boltok Érdekvédelmi Közössége (Csombék) is ezt a tendenciát hivatott segíteni: ma már 25 tagja van, Magyarországon pedig 72 ilyen bolt működik.

A Csombék egyesület és a Planta pont, a csomagolásmentes boltok összefogásával létrejött üzletlánc célja, hogy ezek a boltok felismerhető arculatot kapjanak, ahol a fogyasztók ugyanazokat a termékeket vásárolhatják meg, mint más boltokban, csak környezetbarátabb módon.

Az üzletek számára továbbra is elsődleges a helyszín, mert lehetőség szerint a helyben legközelebb található termelőtől, élelmiszergyártótól szerzik be a termékeket. Mivel egy csomagolásmentes bolt nagyjából 1,5 tonna hulladékot takarít meg egy évben, így a vevő részese lehet a hulladékcsökkentésnek.
A csomagolásmentes boltokkal kapcsolatban gyakran az a tévhit, hogy drágák, de a csomagolások újragondolásával vagy elhagyásával egyes termékek olcsóbbak lehetnek, segítve ezzel a spórolást. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy termékből pontosan annyit vásárolhatunk, amennyire éppen szükségünk van.

A csomagolásmentes boltokban vásárolhatunk ellenőrzött forrásból származó, minőségi és környezetbarát termékeket – az élelmiszer-alapanyagoktól kezdve a tisztítószereken át a fürdőszobai kozmetikumokig. Jellemzően a vásárló viszi a csomagolást (vászonzsákot, üveget, más tárolót), de a boltokban is ne lehet szerezni ezeket – írta a nak.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK