Zöldmánia

Rezsiszámlát csökkentene a Parlament

Jelentősen alacsonyabbak lehetnének az Országház rezsiszámlái, ha a 120 éve átadott épületnek korszerűbb energetikai rendszerei lennének. Részben ezért kezdődik a ház belső rekonstrukciójának és modernizációjának előkészítése.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az Országház épülete 120 éve készült, a tervei pedig 140 évesek. Ennyi idő alatt a leggondosabb fenntartás mellett is – amelyet a ház folyamatosan megkap – elhasználódnak az egyes rendszerei. Ezekbe a napi működés közben nem lehet komolyabban belenyúlni.

Másfelől a 140 évvel ezelőtti technológiák, köztük az Országház fűtési rendszere, a maga korában forradalminak számító gőz-közvetítőközeges távfűtés fölött eljárt az idő. Jó néhány megújuló energiákat használó fűtési-hűtési rendszer létezik, ezek befogadására azonban az épület nem alkalmas.

Ha ezt a beruházást, amelyről most még csak gondolkodunk, tíz évvel ezelőtt elkezdtük volna, akkor mára az Országház gáz- és villanyszámlája is jelentősen alacsonyabb lenne – fogalmazott. Hozzátette, hogy több olyan beavatkozásra lehet szükség, amelyet a ház működése közben nem lehet elvégezni, a november 2-án megjelent kormányhatározat azonban most lehetővé teszi ezek átgondolását. A határozat nyomán elindult projektnek négy szakasza lesz, a most zajló első fázisban május 31-ig a beruházási tervet kell elkészíteni.

A meleg hónapokban a klíma, a hidegben a gáz nyomja fel a rezsit, és azzal számolnak a Parlamentben, hogy az ukrán háborúja okozta energiahelyzet miatt jövőre az eddigi összeg ötszöröséről, körülbelül 1,39 milliárd forintról kaphat számlát az ország háza. A Steindl Imre Program vezérigazgatója elmondta, a Parlamentet alkalmassá akarják tenni a megújuló energiaforrások használatára. Nem utolsósorban azért van szükség az épület korszerűsítésének átgondolására, hogy az Országház energiafüggetlensége nőjön – írta a vg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK