Zöldmánia

A multik nem tesznek eleget a klímavédelemért

Tízből hét cégnek a vártnál nagyobb pénzügyi hasznot hoznak a klímavédelmi kezdeményezések, a társaságok többsége mégsem csökkenti olyan mértékben a károsanyag-kibocsátását, amivel érdemben enyhíteni lehetne a globális éghajlatváltozás hatásait.

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol átfogó éghajlatvédelmi lépéseket tesznek, több mint kétszer nagyobb az esély arra, hogy anyagilag a vártnál is jobban megtérülnek az erőfeszítéseik.

A megkérdezett vállalatok 93 százaléka nyilvánosan elkötelezte magát az éghajlatváltozás mérséklése iránt, ám csupán 42 százalékuk tervezi a szén-dioxid-kibocsátás legalább 45 százalékos csökkentését 2030-ig. A válaszadóknak csak 11 százaléka tűzte ki célul a nettó nulla kibocsátás, vagyis a karbonsemleges működés elérését – derül ki az EY több mint 500 globális vállalatot vizsgáló felméréséből.

A felmérés szerint a döntéshozókat leginkább az üzleti rugalmasság elősegítése (59 százalék), a környezetvédelmi és fenntarthatósági minősítés javítása (57), valamint a piaci elvárásoknak való megfelelés (56) ösztönzi az éghajlatváltozással kapcsolatos beruházásokra. Az EY szerint biztató, hogy a válaszadók 61 százaléka jövőre többet tervez költeni a klímakockázatok kezelésére, mint az idén.

A cégek éghajlatvédelmi intézkedéseit, azok hatásait, eredményeit, valamint jövőbeli lehetőségeket vizsgáló kutatás július és október között készült. A vizsgálatban 506 vállalati fenntarthatósági vezető vett részt több iparágból, 21 országban. A válaszadók több mint egymilliárd dollár éves bevételt elkönyvelő cégeket képviseltek.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK