Zöldmánia

Izland lehet a követendő példa

Izland száz százalékban áttért a megújuló energiára. Víz- és geotermikus erőművek termelik az áramot, az otthonokat pedig termálvíz fűti.

Az északi szigetország az egyik vezető környezetbarát államként úttörő szerepet tölt be a víz- és a geotermikus energia hasznosításában. A zöldenergiára való átállása követendő példa lehet a világ más államainak is. A szigetország teljesen függetlenedett a fosszilis energiától, vagyis csak saját erőforrásból származó megújuló energiát használ. Az áramtermeléstől kezdve az otthonok fűtéséig mindent megoldanak víz- és geotermikus energiával.

A szénről és az olajról a megújuló energiaforrásokra való átálláshoz a végső lökést a hetvenes évek nagy olajválsága adta. Mivel az országban jó néhány vízesés, hatszáz hőforrás és kétszáz vulkán található, ezek a geológiai adottságok tökéletesen megfelelnek ahhoz, hogy Izland egy zöldenergiával működő ország legyen.

Izlandon a geotermikus energiát nemcsak az otthonok vagy az épületek fűtésre, hanem elektromos áram előállítására is használják. Az országban már öt nagy geotermikus erőmű termeli az áramot. Jelenleg az elektromos áram 74 százalékát vízerőművek állítják elő, 26 százalékát pedig geotermikus erőművek termelik. Az épületek és otthonok több mint 87 százalékát pedig termálvízzel fűtik – írta az impressmagazin.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK