Zöldmánia

Tippek az ökológiai lábnyom csökkentéséhez

Ha környezettudatosságról és fenntarthatóságról van szó, minden apróság számít, hogy a világ egy kicsit jobb legyen. Mutatunk néhány apróságot, amelyek nagyban hozzájárulnak az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

Mosakodás
Kézmosás, szappanozás, borotválkozás vagy fogmosás közben zárjuk el a csapot, ahelyett, hogy hagynánk átfolyni. Amellett, hogy a környezetet óvjuk, pénzt is spórolhatunk.

Hulladékcsökkentés
A hulladék mennyiségének csökkentése is jelentősen hozzájárulhat környezetünk tisztán tartásához. Ahhoz, hogy kevesebbet szemeteljünk, nincs más dolgunk, mint beiktatni az életünkbe az újrahasznosítást. Próbáljuk meg elhagyni az egyszer használatos dolgokat és helyettesítsük őket újrahasznosíthatókkal.

Közlekedés
Gyakrabban hagyjuk otthon az autót, és helyette gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közlekedjünk. Ez nemcsak a fittségünknek, hanem a környezetnek is jót tesz.

Liftezés
Vásárláskor, a társasházban vagy az irodában hagyjuk gyakrabban a liftet, és inkább lépcsőzzünk. Ez energiát takarít meg, amellett, hogy nagyszerű állóképességi és izommunka.

Internetes vásárlás
Az online vásárlás nemcsak kényelmes, hanem a mindennapi életünk része is. De ahelyett, hogy mindent egyenként rendelnénk, adjunk le csoportos rendelést vagy hazafelé menet a boltban vegyük át a megrendelt árut, így hozzájárulhatunk a szén-dioxid és a felesleges csomagolóanyagok megtakarításához. A legkörnyezetbarátabb alternatíva a helyben, a boltban való böngészés.

Étkezés
Az állatok tömegtenyésztése nagymértékben károsítja a környezetet. Ez nem azt jelenti, hogy mindannyiunknak vegánná kell válnunk, de ha kevesebbet és ritkábban eszünk húst, az is sokat jelent.

Bevásárlás
Ha éhesen megyünk bevásárolni, hajlamosak vagyunk felesleges mennyiségű élelmiszert dobálni a bevásárlókocsiba. Ennek az eredménye pedig a túlságosan teli hűtőszekrény, valamint a megromlott ételek, amelyek a szemétben végzik. Ennek megelőzése érdekében együnk egy kicsit, mielőtt vásárolni megyünk, emellett írjunk bevásárlólistát, amitől nem térünk el, és vásároljunk tudatosan.

Főzés
A főzés során is érdemes odafigyelni, hiszen rengeteg felesleges energia mehet kárba. Ne nyitogassuk feleslegesen a hűtő ajtaját, és semmiképp se hagyjuk nyitva hosszabb időre, mert ezekkel teljesen csak dolgoztatjuk a hűtőrendszert. A főzésnél használt vízzel is fontos takarékoskodni, érdemes átgondolni, hogy a folyamatosan nyitva lévő csapból mennyi ivóvíz megy kárba és mennyi megy valóban hasznos célra.

Mosás
Érdemes csökkenteni a mosógép használatát, mivel rengeteg vizet és áramot fogyaszt. Három póló és két zokni miatt ne indítsuk el a mosást. Ha tehetjük, válasszunk energiatakarékos mosógépet. Pozitívum, hogy ma már egyre több masinán található ökogomb, amivel kevesebb vizet használ el a gép.

(forrás: mueller.co.hu, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK