Zöldmánia

Így legyen energiatakarékos az ingatlanunk

Ha az alábbi néhány dologra odafigyelünk az ingatlanunk építésénél, felújításánál, elkerülhetjük a túlzott energiafelhasználást.

Az egyértelmű, hogy minél kisebb a ház, annál kisebb a fenntartási költsége. Emellett fontos a tájolása. Korábban divatos volt a dél felé néző, nagy méretű üvegezéssel megnyitott homlokzat, ami a klímaváltozás miatt egyre kevésbé tűnik célszerűnek. Amikor megtervezzük a házat, érdemes elgondolkozni az északi-északkeleti tájoláson is, hiszen nincs felesleges, besugárzásból adódó hőterhelés, van viszont sok közvetlen fény tavasztól őszig a reggeli, délelőtti órákban.

A nyílászárók kialakításánál érdemes a túlzásokat elkerülni, vagy a nagy felületeket egy helyre koncentrálni. A nagy üvegfelületek hőszigetelő képessége – akármilyen többrétegű, gázzal töltött üvegezést használunk – jóval rosszabb, mint egy jól kialakított, általános fal rétegrend, vagyis minél nagyobb az üvegfelületünk, annál több lesz a területi hőveszteségünk a hidegebb időszakokban.

A szerkezetek tervezésénél a legfontosabb a házat egységesen körülvevő, vastag hőszigetelő réteg. Ezen nem érdemes spórolni, mivel az itt felsoroltak közül ez lesz a legnagyobb hatással a fűtésszámlára, de kizárólag legfeljebb 30 centis szigetelést érdemes alkalmazni, mert a vastagabb réteg penészedést is okozhat.

Az energiatakarékos fűtési megoldások közül ma a leginkább elterjedt, korszerű megoldás a levegős hőszivattyú, amely beszívja a kinti levegőt, áram segítségével összenyomja, az így keletkező hővel pedig felmelegíti a ház fűtésére szolgáló vizet. A klíma esetén pedig érdemes olyat választani, ami nemcsak kiemelten energiatakarékos, de fűteni is tud, így jó kiegészítés lehet a fűtésrendszerhez.

A korszerű napelemek és napkollektorok is hosszú távú megoldást jelenthetnek egy ház fenntartása során, ám ügyelni kell arra, hogy a kialakításuk bonyolult és a kivitelezésnél az esztétikai kérdésekre is gondolni kell.

Szintén fontos kérdés a világítás, ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy mindenhová olyan fényerejű, célzott világítást tervezzünk, amilyenre az adott helyen tényleg szükség van. Ma már léteznek és egyre népszerűbbek a különféle energiatakarékos megoldások, a LED-izzók fogyasztása például minimális, ráadásul az élettartamuk is hosszú – írta a boon.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK