Zöldmánia

Lesz előrelépés a visszaváltható poharak ügyében?

Társadalmi egyeztetés kezdődött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület szervezésében a visszaváltható műanyag poharakról.

A kezdeményezők a felhasználói szokásokat és elvárásokat térképeznék föl, a repohárrendszer átalakításánál ugyanis a visszajelzéseket is figyelembe vennék.

A változtatásra azért van szükség, mert a rendezvényeken használatos műanyag poharak beváltása megoldatlan, pedig a fogyasztónak jár a betétdíj, ha szeretné azt visszakapni. Technikai akadálya ennek nincs, de meg kell oldani azt is, hogy a repohár az értékesítés után máshol ne legyen beváltható úgy, hogy az egyik helyen nyereség, a másikon veszteség keletkezzen.

Fenntarthatósági okokból ugyancsak szükség van új szabályozásra, januártól nem is lehet egyszer használatos műanyag poharakat kiadni – ezzel indokolták a felmérés elindítását, amely egyebek között arra kíváncsi, hogy hányszor használnak a fogyasztók repoharat, melyik fajtát kedvelik a legjobban és milyen megoldást látnának szívesen a mostani helyett. A válaszokat december 11-ig várják.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK