Zöldmánia

Összefogás a Jordán folyó megmentéséért

Izrael és Jordánia képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá a Jordán folyó megőrzéséről és védelméről az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén.

A vallási szempontból is fontos folyó vízhozama jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben, főként az éghajlatváltozás és a szennyezés miatt. Az egyiptomi Sarm es-Sejkben megkötött megállapodás célja a változások kedvezőtlen hatásának mérséklése, valamint új munkalehetőségek teremtése mindkét ország gazdaságának megerősítése érdekében.

Az egyezmény fontos lépést jelent a folyó megmentéséért folytatott együttműködésben. A vízügyi kooperáció a két ország 1994-es békemegállapodásának fontos részét jelentette, de az elmúlt évtizedben elhidegült a kapcsolat Jeruzsálem és Ammán között, és ez károsan hatott a Jordán folyó vízhozamának növelését célzó erőfeszítésekre.

A most bejelentett terv konkrétumok nélkül előirányozza, hogy Izrael és Jordánia megpróbálja csökkenteni a folyók szennyezését szennyvíztisztítók kiépítésével és csatornarendszereik korszerűsítésével, emellett megígérték, hogy megakadályozzák a folyóparti városok tisztítatlan szennyvizének a Jordánba engedését.

A két ország a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésének jegyében visszaszorítja a vizek elfolyását a mezőgazdasági területekről, és csökkenti a növényvédő szerek alkalmazását. A közös terv remélhetőleg növeli a vízellátást, és munkalehetőségeket teremt a Jordán folyó mindkét partján élőknek, köztük a palesztinoknak is.

A Jordán választja el egymástól Jordániát Ciszjordániától, amelyet Izrael 1967-ben elfoglalt, és ahol a palesztinok jövőbeli független államukat létre kívánják hozni, együtt a Gázai övezettel. Jézust a Jordánban keresztelte meg a hagyomány szerint Keresztelő Szent János, és az ezt jelölő helyen a folyó mindkét oldalán turisták ezrei fordulnak meg.

A folyó a huszadik század elején még szélesen hömpölygött, de vízhozama ma már az egykorinak csupán a hét százalékára esett vissza. A Holt-tengert elsősorban a Jordán vize táplálja, és ennek csökkenésével a sós vizű tenger fokozatosan kiszárad, a szintje évente több mint kilencven centiméterrel csökken.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK