Zöldmánia

Egy applikáció, amely megvéd a káros anyagoktól

Egy ingyenes telefonos alkalmazás segít megállapítani, hogy amit a kosarunkba tennénk, tartalmaz-e túlzott mértékben káros anyagokat.

Rengeteg tárgy vesz minket körül: ruhák, bútorok, étkészletek, sporteszközök, megszámlálhatatlan dolog, amiről nehéz kideríteni, hogy tartalmaznak-e olyan anyagokat, amelyek veszélyesek lehetnek ránk és a környezetünkre.

A különös aggodalomra okot adó anyagok súlyos és gyakran visszafordíthatatlan hatást gyakorolnak az egészségre és a környezetre. Ezek az úgynevezett SVHC-k (Substances of Very High Concern), amelyek bármilyen használati tárgy, árucikk, termék anyagában jelen lehetnek. Fontos, hogy más szabályozás vonatkozik a porított, pasztaszerű és a folyékony anyagokra. Ezekben az esetekben a csomagolásról kaphatunk információt, ami szintén nagyon hasznos lehet, hiszen egy alapvetően egészséges termékbe is beleoldódhatnak veszélyes anyagok a flakonjukból például.

Az élelmiszerek, kozmetikumok, gyógyszerek dobozain fel kell tüntetni az összetevőket. Azonban a mindennapi használati tárgyaink, az elektronikai eszközeink, a bútoraink, a ruháink is tartalmaznak vegyi anyagokat. Az összetevők egy kis része úgynevezett különös aggodalomra okot adó anyag is lehet: rákkeltő, az immun- vagy hormonrendszert károsító, természetben hosszan felhalmozódó káros anyag. Az ingyenes és reklámmentes Scan4Chem mobilapplikáció lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy a gyártóktól és a forgalmazóktól egyszerűen kérjenek termékinformációt a lehetséges veszélyes anyagok jelenlétéről.

YouTube video

A Scan4Chem bármely tárgy vonalkódjának a beolvasásával segít információhoz jutni, hogy a benne található különös aggodalomra okot adó vegyi anyagok mennyisége eléri-e az Európában elfogadott határértéket.

Az applikáció letöltése után nincs más dolgunk, mint leolvasni a megvásárolni kívánt árucikk vonalkódját. Amennyiben az adatbázis már tartalmazza a kívánt információt, jelzi, hogy biztonságos-e a vegyi összetétel. Ha még nem szerepel benne a termék, a gyártó kap egy kérést, hogy töltse fel a rendszerbe az adatokat, amit 45 napon belül köteles megtenni. Erről a fogyasztó e-mailben és az applikációban is kap értesítést. Attól kezdve mindenki számára elérhetővé válnak a friss adatok.

YouTube video

Online vásárlás esetén termékkódot vagy cikk-kódot lehet beírni a manuális adatkérést választva, ezt használni a vonalkód helyett, valamint a hatékonyabb beazonosítás kedvéért pontosan megadni a termék nevét, esetleg képernyőképet készíteni az adott árucikkről – írta a szeretlekmagyarorszag.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK