Zöldmánia

Zöldoktatás, környezeti nevelés kicsiknek és nagyoknak

Egy lakossági kutatás szerint a hazai háztartásokban az energiafogyasztás csökkentésére fordítják a legnagyobb figyelmet.

Az általános iskolásoknak szóló zöldoktatás egyik kiemelt feladata, hogy felkészítse a fiatal generációt az új környezeti kihívásokra és a felmerülő problémákra. A környezeti nevelés szerepe az utóbbi évtizedekben megnőtt, és bár a Nemzeti Alaptanterv bevezetése óta a közoktatás egyik kötelező alapfeladata, a Procter & Gamble októberi felmérése szerint az általános iskoláknak csupán a közel kétharmadában zajlik zöldoktatás.

A válaszadók 61 százaléka alapvetően elégedett az oktatás minőségével, és szinte minden család hasznosítja is otthon az iskolából hozott tudást. A felmérés szerint az általános iskolák kétötödében heti rendszerességgel, egynegyedében pedig havonta vagy annál ritkábban téma a környezettudatos élet. A KSH legfrissebb adatai alapján 2010 és 2021 között 8,8 százalékkal nőtt a hazai lakosság energiafogyasztása, és az Eurostat idei adatai szerint a magyarországi lakossági energiafogyasztás 32 százalékos, amely meghaladja az európai átlagot.

Az elszálló energiaárak mellett így nem meglepő, hogy a válaszadók 79 százaléka az energiafogyasztás csökkentésére fordítja jelenleg a legnagyobb figyelmet otthonában – néhány érdekes adat arról, hogy melyik háztartási eszköz mennyit fogyaszt. Ezt követi a szelektív hulladékgyűjtésre való törekvés, valamint a vízfogyasztás csökkentése.

A P&G tavaly bemutatott oktatási segédlete külön fejezetet szentel az otthoni energiafogyasztás csökkentésének, és nemcsak elméleti anyagot kínál a diákoknak, hanem konkrét példák, otthoni feladatok és számítások segítségével mutatja be az optimális energiafelhasználást, emellett jó néhány energiacsökkentő tippet tartalmaz a gyermekek számára is közérthető módon. Az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez itt még több tippet olvashat.

A három alapvető tematikára – energiafogyasztás, vízfogyasztás és hulladékkezelés – épülő oktatási segédanyag interaktív és hasznos gyakorlati útmutatást kínál a tanároknak, valamint a diákoknak is. A segédlet elérhető ide kattintva.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK