Zöldmánia

Kártérítés jár a szegényebb országoknak

Az egyiptomi klímacsúcson a részt vevő országok elfogadták a károk és veszteségek finanszírozását. E szerint a világ leggazdagabb és legnagyobb iparával büszkélkedő államoknak jóvátételt kell nyújtaniuk a szegényebbeknek.

A hírek szerint nem volt egyszerű a döntés, különösen az Egyesült Államok kormánya akart még módosításokat és pontosításokat belevinni. Az ENSZ küldötte megjegyezte, nem volt egyszerű összehozni a döntés, de az eredmény sok, a klímaváltozás káros hatásának kitett országnak segít majd.
Ez nem segély, ez egy befektetés a jövőnkbe – mondta Sherry Rehman, Pakisztán klímaügyi minisztere, aki szerint igazságos döntés született. Pakisztánt brutális árvizek sújtották szeptemberben is a klímaváltozás miatt.

Az alapról szóló döntést üdvözölte António Guterres ENSZ-főtitkár is. A közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott videoüzenetében fontos politikai jelzésnek nevezte a megállapodást, és úgy vélte, az jelentős lépés az igazságosabb teherviselés irányában is.

Hogy pontosan mekkora összegeket fizetnek majd a gazdag országok, az egyelőre nem derült ki, de a korábbi becslések szerint a fejlődő országoknak évente több száz milliárd dolláros káruk keletkezik a klímaváltozásból, így várhatóan ezt kell majd inanszírozni.

Az ülés zárónyilatkozatában sürgették a károsanyag-kibocsátás csökkentésének felgyorsítását; a nyilatkozatot a konferenciát vezető Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter jelentette be vasárnap hajnalban. E szerint továbbra is érvényes az a célkitűzés, hogy az iparosodás előtti helyzethez képest megpróbálják 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését. A megállapodásban felszólították az országokat, csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok támogatását. Közölték azt is, hogy a részletek kidolgozása a jövőre tartandó következő konferenciára maradt.

Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos ugyanakkor csalódottságát fejezte ki, miszerint a megállapodás nem jelent előrelépést sem a bolygó, sem az emberek számára. Úgy vélte, egyes országok még mindig nem elég elkötelezettek az átlaghőmérséklet szabályozásával kapcsolatban, és sajnálatát fejezte ki, amiért nem használtak erősebb megfogalmazásokat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban – írta a vg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK