Zöldmánia

Vége lesz a brazíliai erdőirtásnak?

Az új brazil elnök, Lula az ENSZ klímakonferenciáján megfogadta, hogy felszámolja az erdőirtást.

Az elmúlt majdnem négy évben, Jair Bolsonaro elnöksége alatt Brazília az illegális erdőirtás megtűréséről volt ismert. Mivel pedig Amazóniát a Föld tüdejeként is emlegetik, ezt korántsem lehetett félvállról venni, ezért szakértők szerint jelentős részben emiatt váltotta le őt az ország lakossága. Az új elnök, Luiz Inácio Lula da Silva teljesen másként áll a környezetvédelem témájához.

Lula, aki hivatalosan 2023. január 1-jén lesz elnök, az ENSZ klímakonferenciáján beszélt a terveiről. A politikus megígérte, hogy véget vet az Amazonas irtásának és elkapja a klímabűnözőket. „Nem szabad tovább rohannunk a szakadékba. Védett Amazonas nélkül nincs klímabiztonság a világ számára – mondta, és kijelentette, hogy kormánya számára a klímaváltozás a legfontosabb feladat. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne pusztítsuk el az erdőket és ne pusztítsuk az élővilágunkat.”

Bár kétségtelen, hogy Brazília új elnöke tele van ambícióval az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén, elemzők szerint igazi kihívás lesz, hogy ezeket az ígéreteket valóra is váltsa. Lula nem nyert ugyanis túl sok szavazattal az elnökválasztáson, ami magával hozza, hogy az ország mélyen megosztott, azaz komoly feladat lesz egyesíteni a közakaratot. Az elnök azonban optimistának tűnik: a klímacsúcson elmondta, hogy Brazília most bebizonyítja, hogyan lehet jólétet teremteni anélkül, hogy tönkretennék a környezetet. „Lehetetlen elválasztani a globális felmelegedés és a szegénység megfelelő kezelését – mondta. – Brazília gondoskodni fog arról, hogy a fejlődő országok megkapják azt a pénzt, amelynek segítségével a klímaváltozás hatásaival foglalkozni tudnak.”

Arra is ígéretet tett, hogy megvédi az őslakosokat, akiknek a földjét Jair Bolsonaro jelenlegi elnök vagy elkobozta, vagy nem tett az ellen semmit, hogy mások kisajátítsák. Ezek az ígéretek globális szinten azért is nagyon fontosak, hiszen az Amazonas erdőirtása Bolsonaro idején rekordszintet ért el, ami nemcsak Brazília, de az egész bolygó számára probléma. Az őslakosok szerint a jelenlegi elnök teljesen felszámolta az esőerdőt és az őslakosokat védő törvényeket.

Lulának bőven lesz mit tennie, szakértők szerint újjá kell építenie a környezetvédelmi ügynökségeket, feloldani az Amazonasnak szánt pénzalapot, amely elősegíti az esőerdő megőrzését, emellett meg kell küzdenie az Amazonast kizsákmányoló bűnözőkkel. Mindezt úgy, hogy jelentős ellenzékkel kell majd szembenéznie a kongresszusban – írta az ngreport.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK