Zöldmánia

Ausztria fenntartható síszezonra készül

Az osztrákok mindet elkövetnek, hogy továbbra is sok síturistát vonzzanak magukhoz. Néhány ügyes megoldással fenntarthatóvá tudják tenni ezt az iparágat.

Ausztriában fontos, hogy meggyőzzék a közvéleményt, ugyanis évente 12 milliárd euró bevételt hoz a síturizmus, ami nélkül a gazdaság egészének is megnehezülne a helyzete. Nyugati szomszédunkban az összes felvonó teljesítményigénye 750 gigawattóra, ami a teljes hazai energiaszükséglet mindössze 1,2 százaléka, beleértve a műhó gyártását is. Beszédes adat, hogy állítólag évente Ausztriában 800 gigawattóra áramot fogyasztanak a készenlétben hagyott elektromos készülékek.

Emellett a síközpontok sok esetben megújuló energiaforrásokkal, például vízenergiával oldják meg az áramellátásukat.

Talán az idén először nem a magas minőség, hanem a fenntarthatóság került a szórólapok címoldalára. Kedvezőbb csomagajánlatokat kínálnak a vasúton érkező vendégek számára, a sífalvak környékén pedig a síbuszos közlekedésre hívják fel a figyelmet az egyéni autóhasználatot elősegítő parkolók reklámozása helyett. Emellett igyekeznek a sízésen kívüli, fenntartható természetközeli programokhoz (hótalpas túrázás, téli túrázás, szánkózás, lovas szánozás, téli lovaglás, sítúrák és sífutás) is kedvet csinálni. A helyi készítmények fogyasztásának fontosságára ugyancsak felhívják a figyelmet, arra hivatkozva, hogy a regionális értékteremtés mellett ezeket helyben termelik, így az áruszállítási távolság is csökken.

A síbérletek ára emelkedik, de az inflációnál kisebb mértékben. Ausztriában ma már gyakran 60 eurónál drágább egy napijegy, természetesen egy többnapos síbérlet napi ára ennél valamivel olcsóbb. Új elem, hogy a jegyek ellenértéke a foglaltságtól függően változik, így tehát érdemes minél korábban az interneten megvásárolni a síbérletet, így a megtakarítás mellett nem kell a szabadság alatt sorban állni a kasszánál – írta a vg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK