Zöldmánia

Minierdőt telepítettek a IX. kerületben

Fákat és minierdőt ültettek a GreenGo munkatársai. Az egyedülálló módszerrel való zöldítést a Gurulj a fákért! programban részt vevő greengózók és az elektromosautó-megosztó szolgáltató adományai közösen tették lehetővé.

A GreenGo Gurulj a fákért! során a részt vevő felhasználók egy forinttal többet fizetnek percenként, amit a GreenGo további egy forinttal kiegészít, az így összegyűlt összeget pedig fák ültetésére fordítják. A 2021 januárjában indított program sikerét bizonyítja, hogy a korábban elültetett sok ezer fa után most újabb, közel ezer fát telepítettek. Ennek része volt belvárosi nagy fák ültetése és a külvárosi erdősítés, de ez alkalommal az igazán kiemelt figyelmet a Mijavaki-minierdők ültetése kapta.

A GreenGo és a 10 millió Fa Alapítvány Akira Mijavaki kortárs japán botanikusról és ökológusról elnevezett módszert követve a Lenhossék utcában egy saját minierdővel, illetve egy helyi lakossággal közösen finanszírozott minierdő telepítésével járult hozzá a főváros élhetőbbé tételéhez. Az egyedülálló összetételű erdő nemcsak zöldebbé teszi a fővárosi környezetet, de mindennél eredményesebben köti meg a rossz levegőjű környezet porát, illetve sokkal hatékonyabban tisztítja a városi levegőt, mint a hagyományos ligetek.

A Mijavaki-erdők sajátossága, hogy minden esetben kizárólag az adott területre jellemző, őshonos fa- és cserjefajokat ültetnek el. Az eljárás a fiatal növények fényért való versengésére építi a sikerét, azaz a sűrűn ültetett facsemeték a fényhez jutásban folytatott versenyben igyekeznek minél gyorsabban nőni, így csupán pár év kell ahhoz, hogy elérjék azt a magasságot és fejlettséget, amitől már erdő lesz a telepítés. A koncepció kialakításához nem szükséges többhektárnyi terület, elegendő 10-20 négyzetméter is, a kis helyigénye miatt pedig ideálisan alkalmazható városi-külvárosi környezetben, közterületeken.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK