Zöldmánia

Környezettudatosság a mindennapokban

Íme néhány egyszerű módszer, amellyel mi magunk is tehetünk a környezet védelme érdekében. Ezekből kiderül, hogy a környezettudatosabb életmód nem is olyan bonyolult és időigényes.

Energiatakarékos háztartási gépek
A háztartások energiafelhasználásának több mint egyharmadát a nagyméretű berendezések, a mosógép, a mosogatógép, a hűtő fogyasztása teszi ki. A gyártók ma már odafigyelnek arra, hogy a háztartási gépeik minél kevesebb áramot fogyasszanak, ezért ha mosógépet vagy hűtőt vásárolunk, mindig a legalacsonyabb energiaigényűt válasszuk. Lehet, hogy ezek egy kicsit drágábbak, viszont hosszú távon mindenképpen jól járunk velük.
Sok energiát megtakaríthatunk és pénzt is megspórolhatunk azzal, amennyiben tudatosan használjuk a háztartási gépeinket. Ha lehet, mindig 40 fokos programmal mossunk, az ételek újramelegítéséhez pedig használjuk a mikrohullámú sütőt a villanytűzhely helyett.

Szelektív pillepalackgyűjtés
Ma már szinte egyáltalán nem lehet betétdíjas üveget kapni, az eldobható műanyag palackok pedig évtizedek múlva sem bomlanak le. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy minden hulladékot szelektíven gyűjtsünk, legalább a pillepalackokat ne dobjuk a kukába. Egyes településeken külön elszállítják ezeket, de ha jó néhány összegyűlt, el is vihetjük ezeket a legközelebbi feldolgozóba.

Bevásárlás
Sok boltban osztogatnak ingyenes nejlonzacskókat, pedig ezek az egyszer használatos műanyag szatyrok általában a szemétben kötnek ki. Valamivel jobb, ha papírzacskót vagy környezetbarát műanyag szatyrot használunk, bár ezek újrahasznosítása során szintén keletkeznek környezetszennyező anyagok. Ehelyett a bevásárláshoz vászonból készült vagy szőtt táskát, esetleg fonott kosarat vigyünk magunkkal. Ezek nemcsak tartósabbak és praktikusabbak a nejlonoknál, de esztétikusabbak is.

Agyoncsomagolt termékek
Az előre csomagolt árukkal nagyon sok szemetet viszünk haza, emellett sok fölösleges hulladék keletkezik a gyorséttermekben is. Egy-egy menühöz legalább kétszer annyi csomagolóanyagot használnak fel, mint amennyi szükséges lenne. Ha előre csomagolt húsáruk és felvágottak helyett a húspultnál kérjük őket kimérve, akkor sokkal kevesebb szemetet viszünk haza, nem beszélve arról, hogy így valószínűleg sokkal frissebb terméket kapunk.

Stand by üzemmód
A stand by üzemmódban hagyott készülékek sok felesleges energiát fogyasztanak, ám ha nem akarunk lemondani a távirányító nyújtotta kényelemről, szereltessünk a konnektorra időzítős kapcsolót, ami a kívánt időpontban lekapcsolja, majd visszakapcsolja az elektromos berendezéseket. Valóságos „energiafaló” az egész nap készenléti üzemmódban működő számítógép, még akkor is, ha képernyőkímélőt használunk. Ha órákig nem ülünk le a géphez, akkor állítsunk be egy időpontot, amikor magától lekapcsol.

(forrás: wellandfit, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK