Zöldmánia

Skót megoldás a rezsiemelkedésre

A glasgow-i SWG3 szórakozóhelyen nem mindennapi megoldást találtak az elszálló energiaárakra, ugyanis a táncosok testhőjéből termelnek energiát.

Az elképzelés szerint a rendszer előbb összegyűjti a megtermelt testhőt, majd a vizes közeg segítségével keresztülvezeti azt a padlóba fúrt 200 méteres furatokon, végül hőszivattyúzással visszaengedi a közösségi ház légterébe. A tulajdonosok szerint gázra így az esetek többségében nincs is szükségük, így évente mintegy 70 tonnával csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat.

A Bodyheat elnevezésű rendszer tervezője, David Townsend szerint nem mindegy, milyen koncert van a helyszínen, ugyanis egy közepes tempójú zenére csak 250, míg egy ugrálósabbra akár 500-600 W hőenergia termelésére is lehet számítani.

YouTube video

Maga a rendszer nem olcsó, a hároméves készítési munkálat és az üzembe helyezés 600 ezer fontba került. Ez az üzemeltetők szerint mintegy tízszerese a legtöbb klub által használt ventilátoros technológiának, ám az elszálló energiaárak miatt úgy kalkulálnak, hogy öt év alatt megtérülhet a befektetésük. Townsend, aki a geotermikus energiával foglalkozó TownRock Energy cég alapítója, már egy berlini klubbal is egyeztet, hogy a német fővárosba vigye tovább a technológiáját – írta a 24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK