Zöldmánia

Klímasemleges lesz a Bátor Tábor Alapítvány

A Bátor Tábor Alapítvány elkészítette első fenntarthatósági jelentését. A szervezet 2030-ig a klímasemlegesség elérését tűzte ki céljául, amit energetikai korszerűsítéssel, hatékonyságnöveléssel, üvegházhatásúgázkibocsátás- és üzemanyaghasználat-csökkentéssel szeretne elérni.

A Bátor Tábor Alapítvány először 2021-ben készített egy rövidített ESG-értékelést, amely környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból vizsgálta a működésük fenntarthatóságát. Következő lépésként a szervezet 2022-ben elkészítette első fenntarthatósági jelentését, amelyben a Planet Fanatics’ Network Kft. volt a segítségükre. Az adatok kiszámításához a nemzetközi elvárásoknak megfelelően a Greenhouse Gas Protocol sztenderdjét használták. Ennek eredményeként született meg a 2019–2021-es év adatait tartalmazó jelentés.

A kitűzött fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében a Bátor Tábor Alapítvány tavaly napelemekkel szerelte fel a néhány éve átadott épületüket hatvani táborhelyükön, továbbá a kazánok komplex cseréjét és a nyílászárók karbantartását is elvégezték. Mivel a kibocsátásuk jelentős része villamosenergia-fogyasztásból áll, ezért különös hangsúlyt fektetnek a jövőben is a magasabb hatékonyságot megcélzó intézkedésekre.

Mindezek érdekében 2030-ig csökkenteni tervezik ingatlanjaik energiaigényét, közvetett kibocsátásaik elkerülése érdekében pedig növelik a napenergia-kapacitásukat. Az üzemanyag-felhasználás visszafogása érdekében az önkénteseket és a munkatársakat érintő nagyobb létszámú utazás esetére telekocsi-táblázatokat szerveznek.

További feladatként gépjárműparkjuk korszerűsítését és elektromos autók beszerzését határozták meg. A napelemes energiaellátás és az elektromos járművek együtt nemcsak a kibocsátások csökkentése miatt fontosak, hanem a külső kényszerektől való függést is csökkentik és biztosítják ezzel a folyamatos működést.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK