Zöldmánia

A gyerekek is aggódnak a Föld jövője miatt

Emelkedik a klímaszorongók száma a teljes népesség, de még inkább a fiatalok körében, a 7 és 12 év közöttiek több mint kétharmada aggódik a klímaváltozás miatt.

A Modern Milkman öko-élelmiszerüzlet által készített kutatásban ezer 2010 és 2015 között született gyereket kérdeztek a klímaváltozással kapcsolatban. A válaszolók 71 százaléka nagymértékben aggódik a környezet változása miatt.

Huszonhét százalékuk az állatokra gyakorolt hatásokat, 19 százalék viszont a műanyagszennyezést említette, mint az őket leginkább nyomasztó jelenséget. A gyerekek 20 százaléka az emelkedő középhőmérsékletek miatt aggódik. „Az eredmények azt mutatják, hogy a környezeti kihívások nagy hatást gyakorolnak a gyerekekre, ami azt bizonyítja, hogy sosem volt még ennél fontosabb, hogy megtanítsuk a közösségeknek, hogy mit tudnak tenni a bolygó védelmében” – mondta Simon Mellin, a Modern Milkman alapítója.

A felnőtteknek nagy szerepe van abban, hogy a gyerekeket inspirálják a klímaváltozás elleni küzdelemben. A 2010 után születettek 46 százaléka Sir David Attenborough-t említette példaképeként és legfőbb inspirálójaként, a környezet védelmében felszólaló legnagyobb tanítóként. Ezután az iskolai tanárok következtek (őket 37 százalék említette), majd a család (23 százalék).

„A műanyagszennyezés volt a gyerekek által legtöbbször említett környezetvédelmi aggály egyike, főképp az óceánokra gyakorolt hatása” – mondta Mellin. A műanyag nagyüzemi gyártásának kezdete óta legyártott, körülbelül 10 milliárd tonna plasztikból hatmilliárd szeméttelepeken végezte, és azóta is szennyezi a környezetet.

A kérdőívet kitöltő fiatalok nagy többségük hisz abban, hogy kellő akarattal megváltoztatható a jövő. Tízből kilencen úgy gondolják, hogy az egyéni szinten tett lépéseknek kedvező hatása van, közülük pedig 64 százalék gondolja azt, hogy ezek egyike műanyag csomagolások újbóli használata és utántöltése. Nyolcvanöt százalékuk szerint mindenki felelőssége, hogy kivegye a részét ebből – írta az Euronews.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK