Zöldmánia

Brit városokat nyelhet el a víz

A klímaváltozás miatt Nagy-Britanniában több tucat várost fenyeget az a veszély, hogy nyolcvan éven belül víz alá kerül.

A Climate Central által közzétett térképek sokkoló képet festenek az éghajlatváltozás hatásairól Nagy-Britaniában. A szervezet előrejelzése szerint London ugyanis nagy része 2100-ra víz alá kerülhet.

A szervezet szerint a három Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedés katasztrofális hatással lenne Nagy-Britanniára. Az előrejelzések alapján már 1,5 fokos felmelegedés következtében is víz alá kerülnének London központi területei. De Anglia keleti partvidéke is sérülékeny, Peterborough-tól és Cambridge-től északra nagy területek válhatnak lakhatatlanná. A helyzet a Humber mentén is kritikus, Hull valószínűleg 2100-ra víz alá kerül, ahogyan a Midlands nagy része is.

Ha a globális felmelegedés eléri a három Celsius-fokot, a szigetország más részei is veszélybe kerülnek. Anglia délkeleti részén Hampshire, Sussex, Essex és Kent tengerparti városait fenyegeti az eltűnés veszélye, valamint a skóciai Dundee, Perth és St. Andrews is ki van téve a part menti áradásoknak.

De nem csupán a szigetország van veszélyben. A szervezet becslései szerint 275 millió ember él azokon a területeken, amelyek 2100-ra víz alá kerülnek – írta a roadster.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK