Zöldmánia

Éjszaka is fejleszthet áramot a napelem?

A napenergia hatékonysága nem a legjobb, mert egyes napokon túl sokat termel, éjszaka viszont semmit. Ezen változtatna egy forradalmi megoldás, amellyel a napelemek éjszaka is képesek lennének áramtermelésre.

A panelek a legoptimálisabban napfényes időben, közvetlen napfény hatására működnek, vagyis a kevésbé napos, illetve az esős napokon a hatékonyságuk csökken, csakúgy, mint éjszaka, mikor napfény hiányában a működésük leáll. Ausztrál kutatók egy nemzetközi együttműködéssel közösen azonban áttörést értek el az infratechnológiában, ami a napelemek éjszakai működését is befolyásolhatja. Ennek a török futballklub, a Galatasaray vezetői örülnének, ugyanis a csapat stadionjának a tetején több tíz ezer napelemet helyeztek el.

„A 18-19. század fordulóján fedezték fel, hogy egy gőzgép hatékonysága nagyban függ a hőmérséklet változásától. Így született meg a termodinamika – olvasható a kutatás egyik vezetője, Nicholas Ekins-Daukes írásában. – Ugyanezeket az alapelveket alkalmazzák a napenergia esetén: a nap sugarai biztosítják a szükséges hőenergiát, míg egy relatíve hűvös napelem a Föld felszínén elnyeli azt, így lehet kinyerni az energiát.”

A napsugarak azonban nem csupán a napelem paneleit melegítik fel, hanem a Föld felszínén lévő egyéb tárgyakat is, amelyek elnyelik az így leadott hőt. Amikor a nap lemegy, a magukba szívott hő távozik a hidegebb űr irányába, amely ugyancsak elnyeli azt. A Sydney-i Egyetemen azt tesztelték, hogyan lehet olyan eszközt fejleszteni, amely a Föld felszíne felé leadott hőből tud energiát képes kinyerni. „A mi modellünkben nem a Nap, hanem a Föld által kibocsátott hőenergiát vettük alapul, vagyis ebben az esetben a Föld az a relatíve meleg test, amely a hozzá képest hideg űr felé kibocsátja a (hő)energiát. A termodinamika elvei itt is alkalmazhatók: lehetséges energiát kinyerni ebből a hőmérséklet-különbségből.”

A kutatóknak egy az éjjellátó hőkamerákhoz hasonló, termoradiatív dióda alapú eszközön sikerült elektromossággá alakítaniuk a hőt. Az így előállított energia mennyisége a napelem paneleihez képest elenyésző, nagyjából 0,001 százalékos, de a módszer működik, vagyis az éjszakai áramfejlesztés lehetséges. „Egyelőre nincs meg az az anyagunk, ami a kísérletben használt termoradiatív diódát mindennapi valósággá tudná tenni, de bebizonyítottuk, hogy ez egy járható út, és alig várjuk, hogy tovább kutassunk, hogy milyen előrelépéseket tudunk tenni a következő években” – tette hozzá Nicholas Ekins-Daukes.

Akár létrejön ez a fejlesztés, akár nem, az Aeromine Technologies szerint az általuk kifejlesztett szélturbina az energiaigényt hatékonyabban kielégíti, miközben zajtalan és a madarakat sem veszélyezteti.

(forrás: Euronews, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK