Zöldmánia

Tánc a szén-dioxid csökkentéséért

Az emberi energia talán a világ egyik legnagyobb kiaknázatlan megújuló energiaforrása, ezt használja ki az Energy Floor padló, amely bulizás közben termeli az energiát.

Az intelligens eszközök, amelyek a mindennapi emberi tevékenységekből származó kinetikus energiát hasznosítják, többféleképpen is segítik a környezetet. Azáltal, hogy a mozgást felhasználható elektromossággá alakítják, az ember által működtetett eszközök segítenek csökkenteni a bolygót károsító fosszilis tüzelőanyagoktól és akkumulátoroktól való függést. Ráadásul ezek a megoldások arra ösztönzik az embereket, hogy folytassák a mozgást, ezzel is támogatva az egészségesebb életmódot.

Ezek közé tartozik az Energy Floors padló, amely elektromossággá alakítja a táncmozdulatokat. Tetszőleges méretben elkészíthető, hiszen minden moduláris cserépnek saját generátora van, amely összegyűjti és tárolja az energiát, amikor a táncosok rálépnek. Legyen szó egy egész éjszakai klub padlójáról, vagy csak néhány csempéről, az összegyűjtött energia felhasználható a közeli eszközök, hangrendszerek vagy a csempékben lévő LED-lámpák bekapcsolására. San Franciscóban a Temple Night Club már felszerelt ilyen energiapadlót, amely folyamatosan gyűjti az energiát a bulizóktól.

Működése során egy Energy Floor csempe elektromosságot hoz létre azáltal, hogy rálépéskor enyhén, mindössze 10 millimétert mozog. Ez a kis mozdulat aktiválja a generátort, amely 35 wattnyi elektromos áramot forgat.

Egy zsúfolásig teli klubban az éjszakai bulizás után az Energy Floor képes elegendő megújuló energia előállítására ahhoz, hogy jelentősen csökkentse az energiafelhasználást, ugyanis minden táncos mintegy 5–20 watt energiát képes előállítani egy este alatt.

(forrás és fotó: inhabitat.com)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK