Zöldmánia

Svájcban korlátozhatják az elektromos autózást

Mivel az alpesi országban nagyon aggódnak egy téli áramszünet miatt, ezért radikális megszorító intézkedésekre készülnek az energiahiány esetére. Ezek közé tartozik az elektromos autók leállítása.

A vízenergiának köszönhetően Svájcnak van Európa egyik legkörnyezetbarátabb áramellátása, ennek ellenére az országban áramszünettől tartanak. Télen az ország nagy mennyiségű villamos energiát importál, ez tavaly 5,7 milliárd kilowattóra volt, ami főként Franciaországból és Németországból érkezett. Ez azt jelenti, hogy a francia atomerőművek vagy az időnként jelentkező német szélenergia-többlet nélkül Svájcban valószínűleg kialudnának a fények.

Mivel azonban ezen a télen Franciaország és Németország is nehéz helyzetben van – előbbi az atomerőművek meghibásodásai, utóbbi a szél- és napenergia kiszámíthatatlan áramtermelése miatt, amihez a téli gyenge napenergia-hozam és az akut gázhiány párosul, Svájc magas áramszüneti kockázattal számol.

Az alpesi országban nemrég kiadott rendelettervezet drasztikus intézkedéseket ír elő, amelyeket energiahiány esetén négy fokozati szint keretében hoznának meg. Vannak köztük előírások, amelyek szerint a mosógépek nem működhetnének 40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten, a hűtőszekrényeket pedig nem lehetne 6 fok alá hűteni. Bármi, ami a kényelmet szolgálja – például a szaunák vagy a gőzfürdők –, csak korlátozottan lennének használhatók otthon.

Mindezek mellett az autópályákon a sebességkorlát 120 km/h-ról 100-ra csökken, az elektromos autók vezetőit pedig áramhiány esetén teljesen eltiltanák a vezetéstől. A tervezet szerint az e-autók magánhasználata csak a feltétlenül szükséges utazásokhoz – munkahelyre való bejutás, bevásárlás, orvoslátogatás, vallási eseményeken való részvétel – lenne engedélyezve. A rendelkezés 110 ezer elektromosautó-tulajdonost érint Svájcban – írta az euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK