Zöldmánia

A német válogatottat az ág is húzza

Nem elég, hogy a német labdarúgó-válogatott leszerepelt a világbajnokságon, és a csoportjából sem jutott tovább, a csapat mezét gyártó Adidast a mikroműanyagok miatt vették elő.

A német Die Zeit hetilap megbízásából készült kutatás szerint a német világbajnoki mez egyáltalán nem olyan környezetbarát, mint ahogy azt a gyártó Adidas állítja, ugyanis nagy mennyiségű mikroműanyagot veszít minden mosás alkalmával.

A német válogatott vébémeze az első öt mosás során átlagosan 68 ezer mikroszálat veszít az anyagából. „Ez valóban megdöbbentően rossz eredmény – mondta Elke Fischer, a Hamburgi Egyetem mikroműanyag-kutatócsoportjának vezetője. – Ezek a szálak a mosógépekből származó szennyvízzel együtt a szennyvíztisztító telepekre kerülnek, amelyek nem képesek kiszűrni az egészet. Tehát a folyókon keresztül közvetlenül az óceánjainkba kerülnek.”

Pedig az Adidas azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2024-re nagyrészt újrahasznosított anyagokra tér át. „Hosszú távú célunk a műanyag teljes kiiktatása óceánjaink, bolygónk és mindannyiunk védelme érdekében” – olvasható a cégnek a Parley for the Oceansszel való együttműködéséről szóló nyilatkozatában.

A környezetvédelmi szervezet távoli szigeteken és strandokon, valamint a Maldív-szigetek part menti régióiban gyűjti a műanyaghulladékot az Adidas számára, amely a Made with Parley Ocean Plastic felirattal reklámozza a termékeit, többek között a nemzeti mezt is.

A kutatással szembesülve a sportszergyártó közölte, a nemzeti mezhez használt műanyaghulladék Thaiföldről származik, ám abban az országban a Parley for the Oceans nincsen jelen. „Ha a vádak igazak, akkor ragaszkodnom kell az Adidas felelős vezetőinek lemondásához a partnerség folytatása érdekében. Ellenkező esetben meg kell kérdőjeleznem a szerződést” – mondta Cyrill Gutsch, a Parley for the Oceans vezetője.

(forrás: azuzlet.hu)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK