Zöldmánia

Véget ér az elektromos autók aranykora?

A hosszú éveken át tartó növekedés után az elektromos járművek eladását a következő években összeomlás fenyegeti a német piacon.

Nem elég, hogy Svájcban korlátozni akarják az elektromos autózást, az autószakértő Ferdinánd Dudenhöffer előrejelzésében a 2024-es évre csak 362 ezer eladott elektromos autóval számol az idei nagyjából 720 ezer után. A hálózatról tölthető elektromos kocsik piaci részesedése a jelenlegi 27,8 százalékról közel 14-re csökkenhet a prognózis szerint.

A hanyatlás oka az állami finanszírozás minimuma, továbbá az aktuálisan magas energiaárak, ami pedig korábban vonzóvá tette a zéró kibocsátású technológia bevezetését. A 2023-as évre a Center Automotive Research még 484 ezer eladott elektromos autóra számít, ami 21,3 százalékos piaci részesedésnek felel.

A szövetségi kormány irányelvei szerint jövő évtől már egyáltalán nem finanszírozzák a plug-in hibrideket. A teljesen elektromos akkumulátoros járművek esetén az innovációs prémium nettó listaár után 4500 és 6750 euró közé csökken az eddigi 7500 és 9000 euróról. Ezen túlmenően a finanszírozási keret korlátolt, és a CAR becslései szerint 2023 végére kimerül. Ráadásul 2022 elejéhez képest az áram ára csaknem triplájára nőtt és az akkumulátorok gyártási költsége is emelkedett. Enyhülés legkorábban 2025-ben várható, amikor megnőnek a lítiumion cellagyártási kapacitások – írta az autopro.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK