Zöldmánia

Megmenti a fákat egy magyar techcég

Szingapúr után a Népligetben is megkezdte a fák állapotának felmérését a greehill, amely évek óta jelen van a városi erdészet terén.

A Mattro Rover nevű, növényeket pásztázó, járművel járták végig a Népliget fáit a cég munkatársai. A greehill a fák állományát és egészségi állapotát méri fel a csúcstechnológia segítségével, minimális emberi közreműködéssel. Ezt az eljárást a világ egyre több nagyvárosában használja a magyar hátterű greehill, amelynek vezetői a napokben vehettek át egy rangos környezetvédelmi díjat Grace Futól, Szingapúr környezetvédelmi és fenntarthatósági miniszterétől.

Szingapúr híres arról, hogy olyan várostervezési módszereket használ, amelyek a legmagasabb szintű összhangot biztosítják a természettel. A magyarországi gyökerű, a kutatás-fejlesztést továbbra is Magyarországon végző greehill története erős szálakkal kapcsolódik a városállamhoz: a gyorsan fejlődő technológiai vállalkozást a Szingapúri Nemzeti Parki Igazgatóság K+F projektjeként alapította meg Goertz Gábor és Fekete Gyula. Bár a vállalat azóta a világ jó néhány országában megjelent a növényzet egészségi állapotát fejlett eszközökkel (robotokkal drónokkal, mesterséges intelligenciával, adatelemzéssel) vizsgáló megoldásaival, a szingapúri kapcsolat változatlanul erős maradt, aminek eredményeit a mostani díj is igazolja.

A greehill küldetése, hogy fejlett digitális eszközei révén a városok a fák segítségével képessé váljanak a klímaváltozással szembeni ellenálló képesség és az emberi életminőség javítására. A techcég megoldásai világszerte proaktív karbantartással csökkentik a városi fákat érintő külső – rovarkártevők, betegségek, szennyezések vagy fizikai hatások általi – kockázatokat, emellett növelik a fák által nyújtott ökológiai szolgáltatások értékét. Az adatgyűjtés révén számszerűsítik és tudatosítják a növényzet által a városi területek számára nyújtott szolgáltatásokat és előnyöket; időben jelzik, ha beavatkozásra van szükség a fák védelmében, valamint hozzájárulnak, hogy a városok kevésbé legyenek kitéve a klímaválságnak.

„Minél többet tudunk a fákról, annál világosabb, hogy nélkülük nélkül lehetetlen megfelelni azoknak a fenntarthatósági kihívásoknak, amelyeket a népességnövekedés, a klímaváltozás, illetve a jobb életminőség iránti igény támaszt a jelen és a jövő városaival szemben. A városi növényzet csak akkor tudja ezeket a feladatokat ellátni, ha naprakész adataink vannak a fák egészségéről, az esetleges károsító hatásokról, illetve ha megfelelő minőségű és mennyiségű adatállományra támaszkodva tudjuk elvégezni a városi erdészettel kapcsolatos tervezési teendőket. A városban élő embereknek szükségük van a fákra, a fáknak pedig arra a gondoskodásra, amelyet hatékonyan, minimális élőmunka-ráfordítással kizárólag a fejlett digitális technológiák révén lehet biztosítani” – nyilatkozta Goertz Gábor.

(fotó: greehill)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK