Zöldmánia

Elektromosra cserélik a céges autókat

A Schneider Electric 2025-re tervezi elérni a karbonsemleges működést, 2030-ra pedig a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást. A társaság ezért a teljes autóflottáját elektromos járművekre cseréli.

A globálisan a bevezetés üteme elsősorban attól függ, hogy az adott országban milyenek a járműhasználati szokások, illetve hol tart az e-autózáshoz szükséges általános infrastruktúra, így a nyilvános töltőhálózat kiépítése. A vállalat Magyarországon közel 300 céges autót üzemeltet, az átállás részeként mintegy 70 elektromos gépjármű van szállítás alatt, és hasonló nagyságrend várható 2023 első negyedében. Ez azt is jelenti, hogy a jövő év közepére a gépkocsik közel negyede elektromos lesz a céges flottában.

„Az e-autókra való átállás a vállalatunk alapvető értékeiből, a fenntarthatóságra és a hatékonyabb működésre való törekvésből fakad, de az egész projekt során törekszünk arra, hogy a munkavállalóink minden esetben érezzék, hogy számunkra ők és az élhetőbb jövő megteremtése a legfontosabb” – mondta Ivanov Katalin, a Schneider Electric országos HR-igazgatója.

Az elektromos járműveket azok kapják, akik munkakörükből vagy pozíciójukból adódóan céges gépjárművet használnak. Az átállást ösztönzi, hogy közülük bárki kérheti, hogy hagyományos autóját elektromosra cserélje a cég, függetlenül attól, hogy a jelenleg használt gépkocsi életciklusa hol tart.

Az e-autók használata kapcsán fontos a megfelelő töltési infrastruktúra megléte: a budapesti központ irodaházának garázsában például elektromos töltővel ellátott parkolóhelyek találhatók, amelyeket ingyen használhatnak az e-autóval közlekedő kollégák, az elérhető töltők számát az elektromos flotta növekedésével arányosan tovább bővítik a következő években.

Akik vállalják az otthoni töltés megoldását, azoknak a Schneider Electric saját otthoni töltőberendezést biztosít, támogatja a felszerelését, valamint beüzemelését.

„A mindennapi használat költségeihez is hozzájárulunk: nagyságrendileg 2-2,5 otthoni töltés, tehát közel 1000 km távolság megtételéhez elegendő elektromos energia díját fedezi az erre a célra bevezetett kompenzáció. Fontos, hogy az elektromos autókra való átállás egy felelősen gondolkozó vállalat részéről állandó odafigyelést igényel, így a Schneider Electricnél folyamatosan figyelemmel kísérjük a körülöttünk zajló változásokat, illetve munkavállalóink visszajelzéseit, hogy optimalizálhassuk a folyamatokat és mindenki megelégedésére használhassa a járműveket. Számunkra ez az elmúlt évek egyik legnagyobb, egyben az egyik legnagyszerűbb szemléletformáló feladata” – számolt be az átállást segítő intézkedésekről Ivanov Katalin.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK