Zöldmánia

Megvizsgálták a hazai folyók szennyezettségét

Tizenöt oktatási intézményből 250 gyerek és 30 pedagógus vett részt abban a programban, amelynek keretében 15 magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag-szennyezettségét kutatták a PET Kupa folyómentői iskolák bevonásával.

A Plastic Pirates – Go Europe! kampány ősszel 10 országban zajlott, és célja, hogy az azonos módszertan alapján végzett mintavételezés segítségével összehasonlítható eredményeket kapjunk Európa folyóinak műanyagszennyezettségéről. A mintavételezést az iskola közelében található folyóból, illetve a folyóparton csoportmunkában végezték a diákok, tanári felügyelettel, a PET Kupa folyómentő szakembereinek iránymutatása mellett.

Ezeken a helyszíneken végeztek mikro- és makroműanyag-vizsgálatot: Sárospatak, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr – Bodrog, Szolnok – Zagyva, Csongrád, Tiszadada – Tisza, Hernádnémeti – Hernád, Kaposvár – Kapos, Budapest – Soroksári-Duna, Duna (az A38 hajónál, a BME előtt, Csepelnél), Nagyréde – Rédei-Nagy patak, Kocsord – Kraszna, Barcs – Dráva.

Az ifjú PET kalózok a következő kérdésekre keresték a válaszokat: Milyen mértékben szennyezik az európai folyókat és tengereket a műanyaghulladékok? Mely típusú́ műanyagok fordulnak elő̋ leggyakrabban a környezetben? Milyen hatással van ez a tengereinkre és az óceánjainkra?

A gyerekek négy csoportra bontva dolgoztak a mintavétel során. Az A csoport feladatai az alábbiak voltak: különböző parti zónák azonosítása, állomások rögzítése, ahol a folyóparton a szemetet keresni fogják, a szemét anyag szerinti szétválogatása.

A B csoport feladatai: hulladékválogató́ állomás építése, a folyóparton található́ hulladéktípusok kategorizálása, az egyszer használatos műanyag aranyának kiszámítása.

A C csoport feladata a mikroműanyag-mérés volt: mintavétel a speciális hálóval, a sodródó szemét megfigyelése, a nagyobb sodródó szemét és a hálóban található uszadék megvizsgálása.

A D csoport feladata a teljes mintavétel dokumentálása volt fotókkal és rövid videókkal. Ők gyűjtötték össze az A, B és C csoport adatait, majd jegyezték fel a megfelelő táblázatokba – írta a petkupa.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK