Zöldmánia

A klímaváltozás miatt nincs még helyszíne az olimpiának

A Nemzetközi Olimpia Bizottság végrehajtó bizottsága elhalasztja a 2030-as téli olimpia helyszínéről szóló szavazás időpontját, mivel több idő kell a klímaváltozás téli sportokra gyakorolt hatásainak felméréséhez.

A végrehajtó bizottság úgy döntött, több időre van szükség ezen tényezők és lehetőségek feltérképezésére, hogy a legjobb döntés szülessen a helyszínnel kapcsolatban – áll a nemzetközi szervezet közleményében, amely azt is kilátásba helyezte, hogy egy időben döntenek a 2030-as és a 2034-es téli játékok házigazdájáról.

Mindezek mellett egy új kritérium is napirendre került, mivel a fenntarthatóság jegyében olyan rendező várost keresnek majd, ahol az elmúlt tíz évben nulla fok alatti hőmérsékletet mértek a téli olimpia idején.

Ennek a feltételnek pedig három pályázó is megfelelt: az egyesült államokbeli Salt Lake City, a japán Szapporo és a kanadai Vancouver. Korábban mindhárman adtak már otthont az eseménynek. A soron következő téli olimpiára 2026. február 6. és 22. között Milánóban és Cortina d’Ampezzóban kerül sor, ezt követi a paralimpia március 6-tól 15-ig.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK